Ple de la Paeria de Lleida el 14 de març de 2023
POLÍTICA

Primeres dimissions a ERC i Junts per les municipals

Els seus caps de files a Lleida deixen la política després de la seva derrota electoral davant el PSC i el PP

El desastrós resultat d'ERC en les passades eleccions municipals ja s'ha cobrat la seva primera víctima. Així ho ha avançat aquest dimarts Nació Digital. Es tracta de Miquel Pueyo, l'actual paer en cap en funcions de Lleida -l'alcalde-. Pueyo, un històric d'Esquerra (ja va ser diputat als anys 90), va guanyar per sorpresa les eleccions municipals del 2019 i va obtenir l'alcaldia. 

El resultat de diumenge passat, però, no va ser el desitjat. Van perdre dos regidors (van passar de 7 a 5) i Pueyo va ser avançat pel PSC i el Partit Popular. Miquel Pueyo ja ha comunicat la decisió de no prendre possessió de la seva acta de regidor a l'assemblea d'ERC a Lleida. D'aquesta manera, el proper 17 de juny finalitzarà la seva etapa política a la Paeria.

La dimissió de Miquel Pueyo és la primera d'Esquerra Republicana de Catalunya després dels mals resultats electorals. Jordina Freixenet serà a partir d'ara la cap de files d'ERC a la Paeria de Lleida. Compartirà grup municipal amb Xavier Estarda, ex àrbitre de primera divisió.

Hores després de la renúncia de Pueyo es coneixia que Mireia Ingla, alcaldessa d'ERC a Sant Cugat els últims quatre anys, també ho deixa. La derrota d'Esquerra en aquesta ciutat ha estat dura. Ha perdut gairebé la meitat de vots, mentre que Junts, a qui van deixar a l'oposició el 2019, ha guanyat amb 9 regidors pels 4 d'Ingla.

Dimissió de Junts per Catalunya també a Lleida

La dimissió de Miquel Pueyo no és l'única. El mateix diari anunciava minuts abans que Toni Postius, cap de files de Junts per Catalunya a Lleida, també deixava la política. Postius era membre de l'equip de govern de la Paeria i va ser el cap de cartell diumenge passat. Va perdre un regidor (Junts va passar de 6 a 5 regidors) i va quedar en quart lloc, per darrere d'Esquerra.

Toni Postius deixarà la política el 17 de juny, dia que Fèlix Larrosa, del PSC, prendrà possessió com a pare en cap de l'Ajuntament de Lleida. La nova cap de files de Junts serà Violant Cervera, que havia estat consellera del govern de Pere Aragonés per Junts.

Les dues primeres baixes pels discrets resultats independentistes arriben a la mateixa hora i a la mateixa ciutat. Sembla que no seran les úniques.