Imatge del líder d'ERC Oriol Junqueras amb cara de sorpresa
POLÍTICA

Guerra Civil a ERC

S'ha acabat la pau interna en el partit d'Oriol Junqueras

Esquerra Republicana de Catalunya portava massa temps en relativa pau interna. L'arribada d'Oriol Junqueras a la presidència d'ERC el 2011 va ser l'inici d'una tranquil·litat desconeguda per a un partit acostumat a les lluites internes.

Després de l'1 d'octubre, la presó i la victòria entre independnetistes a les eleccions del 2021, semblava que Esquerra havia trobat un relat guanyador. La seva incapacitat per teixir aliances, el seu menyspreu electoral al PSC -sobretot- i a Junts, l'han tornat a deixar en una posició feble. Ningú s'atreveix encara a discutir el lideratge de Junqueras, però la proposta d'un “front democràtic” i els pactes postmunicipals han despertat les dues ànimes d'ERC.

“A Esquerra som camàlics, no imbècils”, ha exclamat Josep Huguet, exconseller d'ERC a la Generalitat. I ho ha  fet per respondre a Joan Tardà, ex cap de llista del partit a Madrid, que defensa que Maragall ha de fer alcaldessa Ada Colau.

Joan Tardà sap què és fer un front d'esquerres. És un ferm defensor de l'estratègia dels republicans fins diumenge: deixar de banda l'independentisme a crut termini per “teixir complicitats entre els partits d'esquerra espanyols”. Tardà representa el sector menys independentista, més federalista. Per a ell, Trias i l'antiga Convergència no són companys de viatge.

I Josep Huguet no seria precisament un nacionalista dogmàtic, però no ha dubtat en atacar Tardà a Twitter. Huguet ha criticat obertament la proposta de Tardà “Margall, tinent d'alcalde de Colau”. “Amb qui més? Collboni? Qui governa des de fa anys aprofitant el vot de la dreta espanyola? Amb un PSC tan dretà com Trias a Barcelona? Una Colau més propera a la fantasmal de Yolanda Díaz que a la coherència d'Iglesias? Esquerra som camàlics, no idiotes”.

Arriben tempestes interenes a Esquerra. Tornar a l'estelada amb Junts o seguir apostant per ser un partit d'esquerres fraternal amb Comuns i el Partit Socialista. Aquesta és la pregunta.