Montatge amb fotos de mig cos de Mireia Vehí de la CUP, Oriol Junqueras d'ERC i Carles Puigdemont de Junts
POLÍTICA

Els indepes radicals demanen l'abstenció el 23-J

Continua la incertesa en el moviment independentista després de la caiguda a les eleccions municipals

Ja no es pot amagar: el moviment independentista està en crisi. Els resultats del 28 de maig i la posterior convocatòria d'eleccions generals han confirmat el que ja s'intuïa. Els indepes estan dividits i sense una direcció clara.

La dràstica baixada de vots (i regidors) ha fet que la divisió sobre quina estratègia cal seguir s'hagi accentuat. Esquerra, malgrat el seu optimisme, i ha perdut 300.000 vots a tot Catalunya. Junts s'ha salvat per Trias i poca cosa més, mentre que la CUP també ha perdut vots i regidors pel camí.

La convocatòria d'eleccions generals ha provocat un cisma en el moviment independentista, que s'ha de reconsiderar (o no) la seva estratègia va contra rellotge. Si bé els partits semblen perduts a l'hora de traçar les línies a seguir en el futur, una part més radical del moviment independentista ho té clar. Aposten clarament per l'abstenció per al 23 de juliol.

“Amb el CUP totalment perduda, una ERC venuda al PSOE i un Junts que encara no sap si vol ser independentista o 'convergent', el 23-J no votaré o votaré nul”. Aquest és el missatge de Cris Gallifantes, una de les veus més destacades del moviment independentista radical. En el seu compte de Twitter, aquesta activista afirma que “l'objectiu d'aquests partits mai serà la independència” i per això aposta per castigar-los en les pròximes generals.

Sembla que aquesta és una opció creixent entre els votants independentistes. El cas és que, a banda de la caiguda de suports en les passades municipals, els principals sondejos per Esquerra, Junts i CUP prediuen un altre càstig.

En l'última enquesta publicada, Gabriel Rufián seria el més castigat pels seus votants en les eleccions generals. Segons GESOP, Esquerra perdria gairebé la meitat dels escons que té actualment. Els republicans passarien dels 13 que tenen actualment, a només 8.

Més o menys el mateix que Junts (8-9), que no aprofitaria la caiguda dels d'Oriol Junqueras i es quedaria amb els 8 que té ara. En el cas de la CUP, que no apareix en aquest sondeig, la majoria d'enquestes li atorguen 1 seient quan ara en tenen 2. No obstant això, els anticapitalistes encara han de decidir si es presenten a la convocatòria d'eleccions generals.

➡️ Política

Més notícies: