Irene Montero i Pablo Iglesias amb el puny enlaire en un acte de campanya
POLÍTICA

Pablo Iglesias vol salvar Irene Montero

Denuncien pressions des de Sumar per liquidar la direcció de Podemos

El 23 de juliol vénen mal dades per Podem. Les últimes enquestes els donen entre 2 i 3 diputats enfront dels 36 de Sumar, i la formació morada quedaria com a força residual al Congrés. Davant la temuda davallada, l'exvicepresident Pablo Iglesias ha posat en marxa una desesperada operació de rescat.

Queden quatre dies perquè finalitzi el termini per registrar candidatures i continuen les negociacions per integrar Podem a Sumar. Iglesias, temorós de que Irene Montero quedi relegada, ha redoblat els seus esforços. Crida a la unitat de l'esquerra i denuncia pressions per allunyar la ministra d'Igualtat.

L'exvicepresident del Govern ha demanat que el nou projecte d'esquerres tingui en compte el paper protagonista d'Irene Montero. Podem ha mostrat la seva intenció de sumar-se a la coalició. Però ha advertit que “els vetos, les exigències i les exclusions amenacen la unitat”.

El assenyalats

La denúncia de Pablo Iglesias té a veure amb els suposats vetos a noms destacats de Podem. Des de Sumar, moltes veus consideren que figures com Irene Montero resten més del que aporten. I algú tan significatiu com Santiago Alba Rico ha qualificat la direcció morada de “tòxica”.

Primer pla de la Ministra d'Igualtat de Podem Irene Montero amb cara trista

Hi ha la creença generalitzada que la direcció de Podem, amb actituts sectàries, restarà vots a la nova esquerra. Entre els assenyalats es troben Ione Belarra i Pablo Echenique, però també i sobretot Irene Montero. Pablo Iglesias ha sortit en defensa de la seva parella i ha denunciat una campanya contra ella.

Pablo Iglesias ja ho assumeix

En una intervenció a RAC1, Pablo Iglesias ha assumit que Podem “ja no és el partit hegemònic de l'espai”. Però ha demanat “generositat” a la resta de formacions de la coalició. I ha exigit que s'abandoni “la voluntat d'humiliar”.

La prioritat segueix sent l'entesa per a una coalició en la qual podrien incloure's fins a una quinzena de partits. Les últimes enquestes mostren una majoria absoluta de la dreta per la mínima. El PSOE es quedaria amb un sostre de 110 diputats, i la suma amb els seus socis de govern no seria suficient per governar.

Davant d'aquest escenari, l'estratègia de l'esquerra és clara i passa per augmentar la mobilització del seu electorat. Però en aquest intent, ha esclatat una lluita interna que pot deixar ferides profundes.