Primer plan de Laura Borràs amb la mirada perduda mirant a l'horitzó
POLÍTICA

Laura Borràs, morir matant

Per a l'expresidenta del Parlament, la culpa d'haver estat destituïda del càrrec és de tots menys d'ella

Oficialment, Laura Borràs ja no és diputada ni presidenta del Parlament de Catalunya. La Mesa de la cambra catalana ha reiterat finalment l'escó a la presidenta de Junts. I ho ha fet després que el Tribunal Suprem desestimés les mesures cautelars presentades per la mateixa Mesa contra la decisió presa per la Junta Electoral Central (JEC).

Laura Borràs va ser condemnada a finals de març a 4 anys i mig de presó i 13 anys d'inhabilitació (a més de pagar una multa de 36.000 euros). Els seus delictes van ser els de falsedat de document oficial i prevaricació administrativa quan estava dirigint la Institució de les Lletres Catalanes. La sentència es pot recórrer perquè no és ferma, però haver trossejat contractes per adjudicar-los a un amic ja ha condemnat la carrera de Borràs al Parlament.

Després de la decisió de la Mesa de complir les ordres de la JEC, la presidenta de Junts s'ha pronunciat públicament. I ho ha fet per carregar contra tothom, especialment amb els seus companys de la Mesa del Parlament. Borràs creu que “és bastant greu” el que han fet els diputats d'ERC i la CUP.

L'exdiputada ha carregat durament contra ells, a qui acusa d'estar “sotmesos a la repressió” per part d'Espanya i d'obeir la JEC i no “el poble de Catalunya”. En qualsevol cas, està clar que, per a Borràs, tothom té la culpa menys ella.

Malgrat la sentència del tribunal, Laura Borràs no es planteja deixar el seu càrrec com a presidenta de Junts. Tampoc s'està buscant un substitut per ocupar el lloc vacant de presidenta del Parlament. El cas és que el partit de Carles Puigdemont, amb Borràs al capdavant, continua declarant que es tracta d'un cas de “repressió” i no de corrupció. “No podem normalitzar la repressió”, afirmen des de Junts.

En els propers dies, concretament el 9 de juny, s'hauria de conèixer la figura de president del Parlament de Catalunya. Un càrrec que, mentre Borràs era suspesa com a diputada, ocupava la vicepresidenta Alba Vergés, d'ERC. La mateixa Vergés o Anna Erra de Junts podrien succeir Borràs, però PSC i els 'comuns' també presentaran alternatives per ocupar aquest càrrec.