Pla mitjà de Brahim Yaabed
POLÍTICA

Un musulmà català contra 'el bonisme'

Brahim Yaabed: 'Negar que la immigració té vessants perjudicials és la millor maner de donar barra lliure a PP i Vox'

La victòria aclaparadora a Ripoll d'Aliança Catalana, partit independentista i antiimmigració, ha descol·locat a tothom. Fins al punt que la resta de grups volen unir-se contra el que anomenen “l'extrema dreta”. La seva proposta: un govern de concentració per evitar que governi la llista més votada.

La victòria de Sílvia Orriols i la seva Aliança Catalana a Ripoll, amb el 30,7% dels vots i 6 regidors d'un total de 17, ha desencadenat retòriques conegudes. “Feixisme”, “extrema dreta”, “islamofòbia” són els qualificatius més utilitzats. Amb ells, pretenen caricaturitzar una opció que, no obstant això, cada vegada té més suport a Catalunya.

Escrutini de Ripoll

El Front Nacional de Catalunya (FNC), amb el mateix plantejament, ha aconseguit majoria absoluta a La Masò (Tarragona) i més de 1.600 vots a Manresa (Barcelona). VOX ha entrat a totes les capitals de província i avança imparable en ciutats com Mataró, Terrassa, Cerdanyola i l'Hospitalet.

Un tuit revoluciona el debat

El debat ha donat un gir inesperat amb l'entrada en escena de Brahim Yaabed, que ha revolucionat Twitter amb la seva opinió sobre ''efecte Orriols'. Es presenta com un “veí de Camprodon” que “coneix molt bé Ripoll” i que “prové d'una cultura musulmana moderada”.

Brahim parla clar: “Em resulta ofensiu qualificar a la Silvia Orriols de feixista i d'extrema dreta”. Critica "el segrest que fa el bonisme del debat sobre la immigració o sobre l'islamisme radical" a Catalunya”. I assegura que “la immigració té vessants perjudicials per a la nostra societat”.

A més, Brahim carrega contra “els mitjans de comunicació” i els seus “tertulians” que “volen diluir l'esperit de l'1 d'octubre”. Considera que la immigració perjudica principalment “una nació sense estat com Catalunya”. I que “el wahhabisme islamista és una ideologia totalitària” que “dóna barra lliure al feixisme del PP i VOX”.

Primer pla de la candidata de Ripoll Sílvia Orriols del partit Aliança Catalana

Finalment, demana que es protegeixin els “pilars” de Catalunya “que són la cultura i sobretot la llengua”. El seu tuit ha causat furor i ha estat un dels que més s'ha parlat a les xarxes en les últimes hores.

El 'gran aplaudiment' de Pilar Rahola

Una de les primeres a mostrar el seu suport ha estat Pilar Rahola. La vedette de l'independentisme català fa dies que li fa el joc a Sílvia Orriols arran de l'entrevista que li va concedir aquest passat dissabte a 8TV. Rahola no amaga les seves simpaties per la mescla d'independentisme radical i discurs antiimmigració que representa el seu partit.

“Moltes gràcies per la teva claredat i compromís ètic”, ha dit Rahola al fil de Twitter de Brahim Yaabed. “El bonisme mata el debat, estigmatitza la crítica i erosiona els valors que hem de compartir”, diu la tertuliana. I li dedica “un gran aplaudiment”.

Més suport per a Brahim

Un altre dels que aplaudeixen públicament el missatge és l'analista Miquel Saumell. En un article recent, parla de la immigració musulmana com “un col·lectiu que, amb poques excepcions, no té voluntat d'integrar-se en la societat que ha triat per venir a viure”.

Això, segons la seva opinió, desencadena “problemes de convivència” que “la majoria dels partits tradicionals” no han sabut entendre. “Consideren que són els catalans els que s'han d'integrar en la cultura dels nouvinguts” i no a l'inrevés, critica.

Segons la seva opinió, l'èxit d'Aliança Catalana rau en el fet que la seva líder, Sílvia Orriols, “parla molt bé i clar i no perd el temps amb les ambigüitats políticament correctes dels partits tradicionals”. Finalment, afirma que els seus oponents “busquen un pacte de perdedors” com a “sortida fàcil”.

El que està clar és que la victòria de Sílvia Orriols a Ripoll ha obert veda, ha descol·locat tothom i ha revolucionat el debat.