Muntatge amb un pla mitjà curt de Carles Puigdemont mirant al costat dret, on hi ha un pla mitjà de Vladimir Putin. De fons, una imatge difuminada d'una manifestació independentista amb diverses estelades
POLÍTICA

VÍDEO | Quan l'entorn de Carles Puigdemont reconeixia contactes amb Rússia

Josep Lluís Alay va reconèixer a TV3 haver viatjat a Moscou per recollir suports internacionals a la causa independentista

La recuperació de l'anomenada trama russa del Procés per part de la justícia espanyola va causar ahir un gran enrenou. L'entorn independentista va reaccionar amb estupefacció i indignació a parts iguals. Acusen el jutge Joaquín Aguirre d'orquestrar un muntatge per penjar-li a Carles Puigdemont el delicte de traïció i excloure'l de l'amnistia.

No obstant això, el propi entorn de Puigdemont es vantava a TV3 d'haver tingut contactes amb gent pròxima a Vladimir Putin. En una entrevista a Més 3/24, Josep Lluís Alay, que va ser responsable de l'Oficina de Carles Puigdemont, va dir haver-se reunit amb el magnat rus Alexander Dimitrenko. “No parlàvem de caviar, ni de l'òpera russa, ni de vodka”, va afirmar.

Del que parlaven, segons Alay, era de “qüestions que interessen en la creació d'un estat independent”. L'independentisme buscava suports internacionals abans d'una imminent declaració d'independència. I Rússia explorava vies de desestabilització de la Unió Europea, com podia ser el conflicte català.

La trama russa del Procés

La justícia espanyola fa temps que investiga els suposats contactes de Puigdemont i altres dirigents independentistes amb el govern rus. L'expresident hauria buscat suport econòmic i militar per garantir la viabilitat de l'estat català després de declarar la independència. Això implicaria Puigdemont en un presumpte delicte d'alta traïció.

En la causa estan implicats gent de l'entorn de l'expresident com Víctor Terradellas i el propi Josep Lluís Alay. El jutge instructor parla de l'intent de crear una “legislació pròpia sobre les criptomonedes adequada als interessos russos”. I es refereix a l'interès de Rússia en el conflicte català per “desestabilitzar la UE”.

L'auto inclou una conversa en la qual Terradellas li demana a Puigdemont que rebi un “emissari” que podria ser un enviat del Kremlin. També recull una declaració de la consellera de Presidència, Elsa Artadi, sobre dues reunions amb dos russos en les quals van parlar de criptomonedes. Una de les reunions s'hauria celebrat a la residència del President, que hauria sol·licitat a Artadi seguir amb els contactes.

La causa segueix oberta

El jutge instructor parla de “la intenció[del Govern de Puigdemont]de provocar un canvi de model econòmic amb la finalitat d'evitar les accions de control dels poders públics”. A més, inclou en la causa una carta anònima comprometedora. Puigdemont hauria rebut un emissari rus hores abans que el Parlament votés la resolució per declarar la independència de Catalunya.

Muntatge manifestació independentista i Carles Puigdemont

El magistrat indica que els contactes entre Barcelona i Moscou es van produir tant abans com després de la frustrada declaració d'independència. Quan Terradellas va caure detingut, Alay va passar a jugar el seu paper. Aquest hauria viatjat a Moscou amb Gonzalo Boye per entrevistar-se amb mafiosos russos i un polític rellevant al Kremlin.

Després d'un temps sense novetats, el jutge ha reobert el cas posant així en risc l'amnistia de Carles Puigdemont. L'entorn processista ho veu com una maniobra més de la causa general de la justícia espanyola contra l'independentisme. La realitat és que no fa tant temps, el propi entorn de Puigdemont es vantava dels seus contactes amb Rússia.

➡️ Política

Més notícies: