Muntatge de fotos de Pedro Sánchez amb rostre seriós, Carles Puigdemont amb rostre somrient i Oriol Junqueras amb rostre neutre
POLÍTICA

Torna la faràndula al Congrés: amnistia, trama russa i negociació in extremis

La política espanyola viu una altra jornada al més pur estil processista amb la votació sobre la llei d'amnistia


Als anys durs del procés, el Parlament de Catalunya es va afartar de veure dies i votacions considerades “històriques” per al processisme. Encara que després de diversos anys molts ja no se'n recorden, en aquests moments algunes jornades a la cambra catalana es van considerar vitals per mantenir viu el 'procés' cap al no-res.

Negociacions in extremis per salvar segons quines votacions van ser una constant, gairebé sempre amb la CUP donant la nota i esperant fins a l'últim moment per fer de crossa necessària per a Junts i ERC.

Des que es va iniciar aquesta legislatura, tota aquesta manera de fer política s'ha traslladat al Congrés dels Diputats. Ara és Junts qui fa d'adolescent rebel al més pur estil CUP i és el PSOE qui està pendent dels cops de volant del seu soci, com en el seu dia ho van estar juntaires i republicans amb els anticapitalistes al Parlament. Però el patró, en línies generals, és el mateix.

Pedro Sánchez assegut al congrés amb expressió pensativa i mirant cap avall

Aquest dimarts viurem una jornada com la que vam viure no fa ni tres setmanes, en què Junts va salvar a l'últim moment la primera votació important de la legislatura. A partir de les 3 de la tarda, començarà la sessió al Congrés per aprovar la llei d'amnistia. Una llei que va servir per crear el Frankenstein 2.0 de Pedro Sánchez, però que a aquest ritme, es pot convertir fins i tot en el detonant perquè salti tot pels aires.

Un altre cop, el PSOE s'enfronta a una negociació in extremis amb Junts. L'amnistia era la cola que ha unit la fràgil majoria parlamentària de Pedro Sánchez, però tant el president com els processistes s'han trobat amb un poder judicial que no està disposat a permetre que la classe política li digui, via llei, que no ha fet bé la seva feina.

Míriam Nogueras al Congrés dels Diputats en la seva intervenció parlant a la tarima

Els moviments dels jutges que investiguen el processisme (incloent-hi, per exemple, tota la qüestió sobre la trama russa) han obligat el PSOE, ERC i Junts a anar posant pedaços a la llei. I ho han fet fins al punt que ja ningú no té clar si el text passarà el filtre de la justícia europea o si, com tem part de l'entorn indepe, pot tenir pitjors conseqüències per al moviment independentista. I fins i tot a Junts ja no tenen clar que Puigdemont se'n pugui beneficiar.

Amenaces al PSOE

A tot això, ERC segueix dient que sí a tot el que proposi el PSOE, mentre Junts fa veure que s'ho pensa i fins i tot amenaça de tombar la proposta, fet que podria fer esclatar de facto la legislatura.

El Congrés viurà unes últimes hores frenètiques abans de les votacions. El més probable és que, tota aquesta faràndula, acabi com van acabar totes aquestes “votacions històriques” que va viure el Parlament fa anys o les votacions dels decrets de fa tres setmanes. És a dir, amb un acord a última hora que cadascú podrà vendre a la seva conveniència a la seva respectiva parròquia. En cas contrari, l'escenari polític espanyol canviarà totalment i entrarem en una mena de zona desconeguda on molts es preguntaran quin sentit té seguir amb la legislatura.

➡️ Política

Més notícies: