Policies detenen una persona a la via pública durant la nit, mentre altres oficials i transeünts observen l'escena.
POLÍTICA

La Generalitat perd 5,6 milions en deixar que prescriguin multes per drogues i armes

8 de cada 10 infractors multats per consumir droga o exhibir armes blanques no arriben a pagar la seva sanció

El descontentament dels agents dels Mossos d'Esquadra amb la cúpula política del cos és evident des de fa temps. I no es limita al fallit operatiu de la setmana passada per aturar un Carles Puigdemont que es va poder tornar a fugar a Waterloo, no.

Aquesta setmana, el sindicat SAP-FEPOL posava llum a un assumpte que mosqueja, i molt, els agents de la policia catalana. Un 81,83% de les actes incoades pels Mossos per fets relacionats amb la llei de seguretat ciutadana, la coneguda com a 'llei mordassa', acaben prescrivint. I ho fan, segons denuncien, per culpa de les indicacions imposades pel ja exconseller, Joan Ignasi Elena. Són uns fets que tenen greus conseqüències.

Tot i la utilització política que fa l'esquerra de la llei mordassa, les multes imposades sota aquesta llei inclouen l'exhibició d'armes blanques, el consum d'estupefaents a la via pública o les faltes de respecte als agents policials. Per tant, deixar que prescriguin 8 de cada 10 multes relacionades amb aquest tipus de fets no fa res més que confirmar la sensació d'impunitat que tenen els infractors. Una sensació d'impunitat ja ha deixat de ser una sensació per convertir-se en impunitat com a tal.

"Com no ha d'augmentar la presència d'armes blanques al carrer si no hi ha resposta sancionadora?", denuncien des de SAP-FEPOL. "Quin missatge estem donant tant a la societat com als infractors si 8 de cada 10 d'aquests infractors no reben la sanció corresponent?", afegeixen.

Muntatge amb un pla mitjà de Joan Ignasi Elena tocant-se la barbeta amb cara de preocupació i de fons una imatge d'un mosso d'esquena obrint la porta d'un cotxe policial

Després, tots ens posem les mans al cap quan els índexs de delinqüència es disparen, tal com porta succeint en els darrers anys. Pel que denuncia el sindicat, queda clar que Joan Ignasi Elena, com a (ara ja ex) màxim responsable polític de la seguretat a Catalunya té part de la responsabilitat.

La impunitat existent no només provoca un auge de la delinqüència a tot Catalunya. També reverteix a les arques de la Generalitat. I és que, tenint en compte les multes que s'han deixat prescriure des de finals de setembre del 2023, el Govern ha deixat d'ingressar 5,6 milions d'euros.

SAP-FEPOL va fer el càlcul a partir de les quasi 45.000 actes que han caducat per culpa del sistema de gestió imposat per Joan Ignasi Elena. I és que el ja exconseller de l'Interior de la Generalitat d'ERC va derivar les competències de la gestió de multes del Servei Administratiu de les Regions Policials (SARP) als Serveis Territorials de la Conselleria que ell liderava. Un canvi, doncs, que no només ha provocat que augmenti la impunitat entre malfactors, sinó que també ha fet que el Govern deixés d'ingressar gairebé 6 milions d'euros.

➡️ Política

Més notícies: