Imatge de dos agents dels Mossos d'Esquadra d'esquena amb un cotxe patrulla
POLÍTICA

Les dades sobre delinqüència i immigració que desmunten el relat de Joan Ignasi Elena

Les estadístiques proporcionades pels Mossos evidencien allò que conseller de l'Interior vol amagar o desmentir

Aquesta setmana s'ha viralitzat el 'Balanç de seguretat i activitat policial' del cos de Mossos d'Esquadra l'any 2023. És a dir, les dades sobre criminalitat a Catalunya que recull la policia catalana.

Són unes dades que es van publicar fa un temps, però que el col·laborador d'E-Notícies, @MRSHL0, ha republicat recentment a les seves xarxes socials. La seva publicació ja porta més de mig milió de visualitzacions. Fins i tot l'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, se n'ha fet ressò aquesta setmana.

El motiu principal que aquestes estadístiques oficials dels Mossos d'Esquadra s'hagi tornat a viralitzar és que desmunten el relat bonista del conseller de l'Interior, Joan Ignasi Elena, i de tot el Govern d'Esquerra Republicana. Tot ells, especialment Elena, sempre han considerat irrellevant publicar la nacionalitat dels detinguts a Catalunya.

El motiu d'aquesta teoria és potser perquè evidencien que les persones immigrants cometen més delictes que les que tenen DNI espanyol. En alguns casos ho fan en termes absoluts i en altres en termes proporcionals.

Per exemple, tal com ressalta @MRSHL0, gairebé la meitat dels delictes sexuals a Catalunya l'any 2023 van ser perpetrats per estrangers (un 49,5% dels casos), tot i que representen aproximadament un 17% del total de població que viu al territori català. El percentatge augmenta fins al 64,5% en els delictes de robatori amb violència i intimidació. En els casos d'atemptats, resistència o desobediència a l'autoritat, el percentatge d'estrangers és del 54,6.

Una altra de les dades que reflecteix l'informe oficial dels Mossos d'Esquadra és la tendència a l'alça de la criminalitat a Catalunya. Una criminalitat que ja arriba a xifres superiors al 2019, l'any anterior a la pandèmia. Tot i això, Joan Ignasi Elena segueix insistint que l'augment de la delinqüència al territori català és una qüestió de "percepcions" de la ciutadania.

Al balanç publicat pels Mossos també queden clares altres qüestions més lògiques, com ara que la majoria de delictes a Catalunya passen a l'àrea metropolitana de Barcelona, que la majoria dels delinqüents són homes o que l'ús d'armes blanques o de foc també va en augment a tot Catalunya.

➡️ Política

Més notícies: