El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, intervé durant la primera sessió del debat d'investidura de Pedro Sánchez com a president de Govern, al Congrés dels Diputats

POLÍTICA

Gabriel Rufián, obligat a tornar de baixa abans d'hora

ERC té problemes per competir amb Junts i el seu portaveu al Congrés ha d'escurçar la seva baixa per paternitat

El naixement del segon fill de Gabriel Rufián ha coincidit amb l'avançament electoral d'Aragonès. I els sondejos no han de ser gaire positius dins la caserna general d'ERC. Rufián ha hagut de tornar de la baixa per paternitat per incorporar-se al grup parlamentari i evitar que Junts els segueixi menjant terreny.

Aragonès es queda curt

Gabriel Rufián és indissociable d'ERC i els republicans en necessiten més que mai. El seu perfil polític i mediàtic és molt valuós i, sense ell, el grup parlamentari se'n ressent en gairebé tots els fronts. Tot plegat, el que saben d'ERC a la resta d'Espanya és fonamentalment gràcies a Rufián. Fins al punt que és un referent per a certs sectors progressistes de l'òrbita de Podem.

I passa que és precisament ara quan Rufián és més valuós que mai per al partit. En plena contesa electoral amb Junts és evident que Aragonès té serioses dificultats per competir amb la figura de Puigdemont. És a dir, que els republicans han caigut completament al parany de Junts.

El president del Consell de la República, Carles Puigdemont, durant la constitució de l'Assemblea Territorial del Consell de la República, el 2 de març de 2024

L'expresident ha plantejat aquestes eleccions com una resurrecció del nacionalisme a través de la seva persona i a excepció de Junqueras no hi ha ningú a ERC que pugui eclipsar l'aura moral de Puigdemont. Encara menys Aragonès, el recorregut social i mediàtic del qual és més aviat escàs. Això és el que explica que s'hagi prestat a debatre amb Puigdemont a França o a fer campanya des del Senat.

Rufián ha de fer soroll

D'altra banda, és innegable que Aragonès no té ni una mica de la desimboltura de Rufián. I és que, a diferència de molts quadres d'ERC una mica més timorats, Rufián ha apostat per una confrontació directa amb Junts. És més, una confrontació que fos fora de l'espai nacionalista.

Rufián és de la teoria que ERC s'ha de concentrar en assumptes socials i ser d'esquerres, no a lluitar al terreny de Junts. De fet, des del seu perfil de X li ha donat tota mena de cops a Junts quan ho ha considerat oportú. Durant les negociacions per l'amnistia, per exemple, Rufián va tenir alguns missatges molt àcids amb Junts.

Míriam Nogueras, amb cara d'enfadada, asseguda al seu escó al Congrés dels Diputats

El cas és que, de moment, a Madrid Junts ha guanyat el primer assalt. La imatge que ha quedat als mitjans és que Junts ha aconseguit posar el PSOE contra les cordes i que ha estat gràcies a ells que hi ha amnistia. Fins i tot entre sectors independentistes es va estendre la idea que ERC feia servilisme amb Madrid si es comparava amb Junts.

Amb aquest panorama no és descartable que durant les properes setmanes tinguem un Rufián més actiu que mai. ERC es juga molt en aquestes eleccions i tota ajuda serà poca.

➡️ Política

Més notícies: