Muntatge amb foto de personatge

POLÍTICA

Les dades al programa d'Iker sobre els presos a Catalunya que ara prenen sentit

El doctor Gaona va posar damunt la taula les xifres oficials del percentatge d'estrangers entre la població reclusa

El caos a les presons catalanes ha tornat a posar d'actualitat una cèlebre intervenció del doctor Gaona al programa Horitzó d'Iker Jiménez a Cuatro. Les imatges ja es van fer virals després de la seva aparició a la pantalla, el mes de febrer passat. L'esclat de les revoltes dels funcionaris de presons després de l'assassinat d'una cuinera a Mas Enric fa que les paraules cobrin ara més sentit.

El doctor Gaona es va referir a les dades oficials ofertes pel Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. “Et quedes estupefacte”, va advertir el doctor abans de continuar, “m'han de seguir tranquil·lament”. Segons aquestes dades, el 21%, tres de cada quatre presos menors de 21 anys, són estrangers.

“Però la ni més ni menys”, prossegueix, “és que el 41,5% són marroquins, seguits d'algerians i albanesos”. L'expert insisteix que no és una opinió personal sinó les xifres oficials, i demana “que cadascú tregui les seves pròpies conclusions”. La seva és que “malgrat ser una minoria respecte al comú de la població, hi ha una minoria de població penitenciària que pertany a algun d'aquests col·lectius”.

Iker Jiménez el va advertir a continuació que seria titllat de racista i membre de la faxosfera a les xarxes socials. “Això és el que fa que hi hagi un silenci i que avui dia davant de qualsevol cosa que grinyola hi hagi un llançament”, afegeix. El doctor Gaona afirma que “aquests són els còmplices que les properes violacions de noies al nostre país i de la sensació d'impunitat” de la delinqüència.

Inseguretat i caos a les presons catalanes

Catalunya viu un doble procés d'inseguretat als carrers, fruit sobretot del fenomen de la multireincidència, i de col·lapse a les presons catalanes. Al rerefons també hi ha l'increment rècord de la immigració il·legal a Espanya l'any passat. Gran part d'aquests immigrants van ser derivats a Catalunya, on algunes localitats ja comencen a patir els efectes de l'arribada massiva d'irregulars.

Pel que fa a les presons, els funcionaris fa temps que adverteixen de la manca de mitjans i els defectes del protocol per contenir els brots de violència. L'esquerra ha liderat un discurs bonista que crida a reduir les contencions mecàniques, garantir els drets fonamentals dels presos i afavorir-ne la reinserció. Aquests plantejaments han portat l'assassinat d'una cuinera, que va provocar la rebel·lió dels funcionaris.

L'esquerra insisteix que l'augment de la inseguretat no està vinculat a la immigració, malgrat que les xifres són eloqüents. El percentatge de la població estrangera a les presons augmenta, i els estrangers protagonitzen el major nombre de delictes multireincidents. Com diu el doctor Gaona, “tenim un problema i cal afrontar-ho”.

➡️ Política

Més notícies: