Muntatge de dues fotos a primer pla de Tània Verge, Mertixell Serret i Pere Aragones i, al costat, la captura de pantalla d'un fil de Twitter

POLÍTICA

El fil de Twitter que assenyala la 'presumpta corrupció' de l'esquerra catalana

Els coneguts com a 'xiringuitos' estan cada vegada més en dubte i molts es pregunten si representen algun tipus de corrupció

A Catalunya cada vegada cau pitjor l'existència d'una infraestructura clientelar d'organismes subvencionats i de funcions difuses. El cost total d'aquesta infraestructura roman en uns llimbs que, fins fa poc, no es posaven en dubte. A E-Notícies ja varem dedicar una anàlisi dels ens pacifistes i, ara, un fil de X que s'ha fet viral denuncia aquest tipus de malversació light.

Radiografia de les bones intencions subvencionades

Per “xiringuito” s'entén algun ens finançat amb diners públics, de funcions difuses i gairebé sempre a l'òrbita progressista. S'agrupen al voltant d'observatoris, fundacions, instituts, associacions, tallers, taules, etc.

A E-Notícies vam fer un reportatge sobre el cas concret dels organismes dedicats a defensar la pau. A gairebé tots els efectes, es poden considerar una mostra representativa de la resta de “xiringuitos”. Solen presentar un balanç econòmic comú (més despesa en personal que en projectes i dependència completa del sector públic) i una actitud reivindicativa que, fet i fet, tendeix a ser inofensiva.

Per norma general, el ciutadà que està fora del negociat polític reacciona davant d'aquests ens amb indiferència o amb indignació. Pot dependre de si un ha pagat els seus impostos recentment, de si té familiars dins aquests organismes o de, simplement, si els obvia. Això darrer sol ser el més habitual atesa l'absència d'impacte real per al ciutadà de molts d'aquests organismes.

Un malestar creixent

La combinació de xarxes socials, creació de mitjans independents i algunes veus crítiques des de la política mateixa (el cas d'Alejandro Fernández, per exemple), condueixen a un malestar creixent. Més encara quan el cost de la vida augmenta i, en general, els problemes s'acumulen.

En aquest sentit, un usuari de X de nom “Quim” ha fet un fil de Twitter sobre el tema i que ha tingut força impacte i que reflecteix bé la situació.

Captura de pantalla d'un fil de Twitter de @Q_u_i_m_ que parla d'una presumpta corrupció dels partits d'esquerres de Catalunya

Com bé indica l'usuari, aquesta pràctica de col·locació d'afins a “xiringuitos” representa una presumpta forma de corrupció subtil. La raó és que aquest exercici de malversació es dilueix en causes socials molt elevades que admeten no crítica, sota pena de ser enviat a l'espai sideral de l'extrema dreta. Són causes que van des de la pau fins a l'ecologisme i passant pels drets humans i no-humans.

Captura de pantalla d'un fil de Twitter de @Q_u_i_m_ que parla d'una presumpta corrupció dels partits d'esquerres de Catalunya

També s'apunta una cosa molt pròpia d'aquesta mena d'ens subvencionats. I és que no ofereixen més explicacions dels seus resultats. El que és habitual és que rebin la subvenció, la gastin de manera endogàmica amb altres ens subvencionats i, al final de l'any, facin una memòria econòmica i d'activitats que no llegeix ningú.

Captura de pantalla d'un fil de Twitter de @Q_u_i_m_ que parla d'una presumpta corrupció dels partits d'esquerres de Catalunya

En definitiva, és una estructura destinada a replicar-se a si mateixa i a treballar per una mena d'homogeneïtzació ideològica d'un progressisme de baixa intensitat. Entre d'altres, un dels efectes negatius d'aquesta estructura clientelar és que desmereix la feina d'altres grups socials que sí que poden fer una tasca encomiable.

➡️ Política

Més notícies: