Primer pla de la líder dels comuns a Catalunya, Jéssica Albiach, amb un vestit vermell i cara d'incredulitat

POLÍTICA

Qui és Jéssica Albiach, la candidata que paga una hipoteca, però a València

La cap de llista dels Comuns és valenciana, va estudiar en una Universitat Catòlica i se la va vincular sentimentalment amb Pablo Iglesias

Jéssica Albiach repeteix com a cap de cartell de Catalunya a Comú a les eleccions del 12 de maig, malgrat que el seu grau de notorietat no és gaire alt. Només la coneixen el 61% dels catalans, segons una enquesta del GESOP, mentre que Salvador Illa, Carles Puigdemont i Pere Aragonès superen el 88%. Així i tot, va aconseguir salvar els mobles el 2021, quan va mantenir els 8 diputats i es va refermar com la cap visible dels Comuns a Catalunya, amb el permís d'Ada Colau.

Albiach és una mena de rara avis entre els que manen ara mateix als Comuns. No prové d'ICV, no va militar a les "entitats socials" al voltant de l'esquerra progre de Barcelona. Assegura que va ser arran del 15-M que es va acostar a la política activa i va decidir apuntar-se a Podem l'any de la seva fundació. Sembla que la decisió va ser la correcta: va començar a tenir responsabilitats a la secretaria de comunicació del partit i ja el 2015 va ser elegida diputada.

Tenia llavors només 36 anys i no gaire experiència laboral. Havia passat per alguns mitjans de comunicació en llicenciar-se en Periodisme i fins i tot treballar en una campanya electoral per Teresa Fernández de la Vega, que va ser vicepresidenta de Zapatero. Va ser també tècnica a l'Ajuntament de Cornellà, fins que va arribar al Parlament i d'això ja en fa gairebé deu anys.

L'excaldesa de Barcelona, Ada Colau; i la presidenta dels Comuns al Parlament, Jéssica Albiach, durant la Green Social Summit

Jéssica Albiach i els seus estudis a centres catòlics

Una cosa que sorprèn en inspeccionar el currículum de la líder dels Comuns és el pas per centres catòlics. No només a l'educació obligatòria, també a la Universitat. Va cursar Periodisme a la Universitat CEU San Pablo, una institució privada que depèn de l'Associació Catòlica de Propagandistes. Segons la mateixa Albiach, la seva mare va prioritzar una educació religiosa perquè tenia "la ment tan oberta que va pensar que allò que ella no podria aportar-me en matèria de religió, que ho fessin altres perquè jo pogués triar".

Després d'estudiar a València, Jéssica Albiach va decidir fer un màster de comunicació a Barcelona. Diu que es va enamorar de la ciutat i s'hi va quedar a viure el 2009. Dos anys després, arriba l'esclat del 15-M la va acostar a la política, va conèixer figures emergents de Podem i va acabar entrant en la formació el mateix any de la seva fundació.

El seu ascens a Podem

Jéssica Albiach va ser llesta i no va escollir família política. Si bé la seva relació amb Errejón era molt propera, la valenciana va saber acostar-se a Pablo Iglesias quan aquest va prendre el control sencer del partit a Vistalegre. Alguns mitjans fins i tot l'havien relacionat sentimentalment amb l'exvicepresident del Govern, encara que no hi consta cap relació.

Muntatge fotogràfic amb el Parlament de Catalunya de fons i amb Yolanda Díaz, Ada Colau, Jéssica Albiach i Pablo Iglesias en primer pla

Amb el temps, Albiach va anar guanyant pes en una formació òrfena de lideratges. Més enllà d'Ada Colau i Xavier Domènech, els Comuns sempre han necessitat quadres formats i allà hi havia la valenciana quan Domènech va deixar el Parlament el 2018. L'hora líder va ser elegida presidenta del seu grup una mica sorpresa.

Hi ha un aspecte del qual la periodista se'n va beneficiar: la mandra que tenen els dirigents dels Comuns d'anar al Parlament. Si es fixen, sempre han prioritzat projectes locals o han fet el salt a Madrid, conscients que el seu paper a la cambra catalana és testimonial. Albiach, en canvi, ha trobat el seu lloc i el seu paper a la campanya del 2021 va ser molt ben valorat a Podem. Quan Pere Aragonès va convocar les eleccions, ningú no va dubtar que la valenciana tornaria a ser la candidata. Abans ja havia anunciat públicament que es donava de baixa de Podem per militar a Sumar, com gairebé tots els Comuns.

Albiach vol centrar aquesta campanya electoral en qüestions socials com ara l'habitatge. Gent del seu entorn confirmava que la cap de cartell dels Comuns compartia fins fa uns anys pis amb companyes, però ja fa un temps que viu sola. Amb més de 100.000 euros anuals de sou del Parlament, no va tenir problema per trobar lloguer i seguir pagant la hipoteca, la d'un pis de 267.000 euros a València.

➡️ Política

Més notícies: