Cartell amb el text "Fora l'Alzheimer de Barcelona" repetit diverses vegades, amb les imatges de Pasqual i Ernes Maragall, enganxat en un pal davant de diversos autobusos en un carrer de la ciutat.
POLÍTICA

ERC frena ara la investigació dels cartells i atia la guerra interna

La comissió de garanties ha encarregat un segon informe en considerar que el primer té llacunes

Catalunya Ràdio ha avançat aquest matí que ERC ha “congelat” la investigació dels cartells contra Ernest Maragall fins després del congrés nacional, al novembre. L'òrgan independent que porta a terme les indagacions argumenta que no vol influir en el procés d'elecció de la nova direcció del partit. L'escàndol de l'estructura B ha estat objecte d'atacs creuats entre el sector que lidera Oriol Junqueras i els afins a Marta Rovira .

Dues persones en primer pla amb un cartell de fons que diu “Fora l'Alzheimer de Barcelona” i una figura penjada a la part posterior.

Els juristes que investiguen el cas haurien d'haver presentat les seves conclusions abans del congrés del 30 de novembre, però hi han renunciat. La decisió arriba després de la filtració d'un primer informe que assenyalava com a responsable l'exdirector de comunicació Tolo Moya . A més, revelava que Oriol Junqueras sí que havia estat coneixedor de l'existència de l'estructura B, en contra del que havia sostingut fins ara.

Però l'informe ha estat declarat nul perquè està basat en conjectures i declaracions, així que el comitè de garanties ha encarregat una segona investigació. Els juristes han decidit ara frenar aquesta investigació, i guanyar temps per no haver de mullar-se abans del congrés. A més, han demanat a l'òrgan instructor de la investigació que redacte un nou informe per aportar més informació i de manera més rigorosa.

Augmenta la tensió entre els dos sectors

La informació ha causat una gran indignació, sobretot en una part de la militància que denuncia les maniobres dels sectors oficialistes per tapar l'escàndol. Consideren que tant Marta Rovira com Oriol Junqueras estan implicats en el cas, i volen tapar-lo perquè no els perjudiqui de cara al congrés nacional. Però la notícia també ha avivat la guerra entre els sectors, perquè els junqueristes acusen els roviristes de malmetre amb un informe inconclús.

Pels roviristes, la decisió de congelar la investigació respon a una nova maniobra d'Oriol Junqueras per no sortir esquitxat. Per als afins a Oriol Junqueras, el primer informe, i sobretot la filtració, va ser un nou intent de Marta Rovira d'embarrar el debat i perjudicar Junqueras. Tots dos han demanat públicament que cessi la guerra bruta, que no obstant sembla haver arribat a un punt de no retorn.

Rovira porta ara la iniciativa

Oriol Junqueras intenta recuperar la iniciativa després que els de Marta Rovira hagin aconseguit apoderar-se del relat i marcar l'agenda del proper congrés nacional . Els roviristes, que fins fa poc anaven al darrere, ara han passat a l'ofensiva i són els junqueristes els que es defensen. Rovira va aprofitar el seu adéu com a secretària general, dilluns passat, per fixar la línia del debat ideològic entre independentistes (Nova Esquerra Nacional) i federalistes (Militància Decidim).

En el cas dels cartells, Junqueras va colpejar primer a l'acte de presentació de la seva candidatura, el 21 de setembre, quan va acusar Marta Rovira d'estar darrere de l'estructura B. Tolo Moya, l'assenyalat a l'informe com a responsable dels cartells , també ha acusat obertament Sergi Sabrià, del sector de Rovira, com a capitost de la trama. Rovira va guardar silenci inicialment, però després va respondre acusant Junqueras de saber tot el que passava al partit.

Junqueras sosté que ell estava a la presó i no en sabia res, mentre que els roviristes el desmenteixen assegurant que feia i desfeia des de la seva reclusió. De fet, l'acusen d'haver maniobrat per darrere per perjudicar la secretària general i els seus afins. La investigació haurà de resoldre les responsabilitats individuals en el cas dels cartells, encara que no ho coneixerem fins després del 30 de novembre, quan ERC ja tingui una nova direcció.

➡️ Política

Més notícies: