Dues persones en primer pla amb un cartell de fons que diu “Fora l'Alzheimer de Barcelona” i una figura penjada a la part posterior.
POLÍTICA

Una nova filtració sobre els cartells d'ERC esquitxa Oriol Junqueras

La investigació interna nega la versió de l'expresident del partit, segons el qual no era coneixedor dels fets

La guerra interna a ERC s'agreuja. Hores després de la rajada de Marta Rovira contra Oriol Junqueras al seu acte de renúncia com a secretària general del partit , l'expresident d'Esquerra ha guardat un escrupolós silenci aquest matí a l'homenatge a Lluís Companys a Montjuïc. Minuts després ha saltat una altra filtració, l'enèsima, que taca Oriol Junqueras.

Rac1 ha revelat exclusivament les conclusions de l'informe de la investigació interna sobre l'escàndol dels cartells de l'alzheimer. Marta Rovira va assenyalar ahir que les conclusions d'aquest informe són molt clares i les responsabilitats molt individualitzades. No va donar noms, però ara es revelen les conclusions de la investigació que assenyalen directament l' exdirector de comunicació Tolo Moya .

Cartell amb el text

Però a més, l'informe conclou que Oiol Junqueras sí que va ser informat que els cartells eren un atac de falsa bandera, cosa que ell havia negat fins ara. La teoria de Junqueras és que ell era a la presó i no tenia contacte amb aquesta estructura B, de la qual va acusar directament Marta Rovira. Els uns i els altres han demanat aquests últims dies enterrar la destral de guerra, però pel que sembla ningú no dóna treva.

La investigació deixa en mal lloc Oriol Junqueras

Segons la investigació duta a terme per un òrgan independent, i revelada ara per Rac1, el llavors president del partit era coneixedor de la veritat sobre els cartells. Afirma que els fets van ser posats en coneixements de dirigents com Jordi Roig, vicesecretari de finances, i el mateix Oriol Junqueras. A més, confirma la implicació de Sergi Sabrià en la gestió posterior.

Els joves que van penjar els cartells van demanar més diners a Tolo Moya perquè pel que sembla havien estat identificats pels Mossos. Com que no va obtenir una resposta del responsable de comunicació, un intermediari es va posar en contacte amb Sergi Sabrià, que va intentar calmar els ànims.

Les conclusions deixen una incògnita

La investigació interna assenyala Tolo Moya com a màxim responsable dels cartells, però afegeix que no han trobat l'ideòleg de la campanya. Moya hauria estat l'encarregat de gestionar la campanya que, segons la investigació, se li va anar de les mans. Adverteix, a més, que això comporta la seva expulsió del partit, a més de la del militant que va fer d'enllaç entre ell i les tres persones que van penjar els cartells.

L'informe també assenyala Sergi Sabrià i Marc Colomer per haver confiat en Tolo Moya, i aconsella l'elaboració d'un protocol intern per a les campanyes de contrast. Així mateix, revela l´existència d´un xat on diferents persones d´ERC proposaven idees i accions per a les campanyes de contrast. Entre d'altres, la d'“imprimir cartells amb la cara d'Ernest Maragall amb un missatge perquè es viralitzi” i “jugant amb la seva edat”.

Tot i que Tolo Moya va dir que el grup actuava de manera autònoma, l'informe l'assenyala com la persona que donava les directrius. Aporta a més la confessió del mateix Moya a quatre persones sobre la seva responsabilitat directa en el cas dels cartells.

Finalment, l'informe conclou que no hi va haver una estructura paral·lela a ERC, però admet l'existència de campanyes a l'ombra. Es tractava de campanyes per desgastar l'enemic i sense el logotip d'Esquerra, cosa que, a excepció del cas dels cartells, no va contravenir les normes internes de l'organització.

➡️ Política

Més notícies: