Dos homes en vestit conversen en un entorn formal amb persones al fons.
POLÍTICA

La sociovergència, l'as sota la màniga que es guarda Salvador Illa

El PSC s'acosta a Junts davant el temor que els seus socis de govern acabin fallant

La primera sessió de control al Govern amb Salvador Illa com a president de la Generalitat, aquest dimecres, ha servit per calibrar la relació entre el PSC i Junts. Com calia esperar, el líder del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, ha volgut mostrar un to dur cap a Illa. Però el president del govern català ha respost amb un to conciliador, estenent la mà “amb predisposició a arribar a acords”.

Albert Batet va acusar Illa de preocupar-se més d'anar amb Pedro Sánchez i el Rei Felip VI que dels problemes dels catalans, i de pactar amb la dreta. Illa ha recordat a Batet els rumors sobre l'acostament entre Junts i el PP a Madrid. A continuació ha detallat les iniciatives que està duent a terme el seu govern, i ha estès la mà a Junts per “ajudar que el país avanci”.

Primer plànol d'Albert Batet durant una intervenció al Parlament de Catalunya

A la roda de premsa posterior, la portaveu del grup socialista Elena Díaz ha enviat un encàrrec a Junts: “Alinear-se sempre amb la dreta i la ultradreta no és el camí per millorar la vida dels catalans”. El PSC vol marcar així el terreny davant la temptació de Puigdemont de fer la pinça amb el PP per carregar-se Sánchez i així fastiguejar Illa.

Però hi ha una raó més de fons que explicaria aquest to paternalista i conciliador del PSC cap a Junts. Salvador Illa és conscient de la seva fragilitat parlamentària, ja que malgrat la feblesa de l'oposició, està governant en un executiu amb minoria absoluta de 42 diputats. I encara que el Govern Illa ha començat amb bon peu, al PSC són conscients de les amenaces que li poden fer trontollar.

Preocupats per la crisi a ERC

La principal amenaça que plana ara mateix sobre el govern de Salvador Illa és la crisi interna del seu principal soci, ERC. La bona notícia per al PSC és que les dues candidatures oficialistes que tenen les de guanyar al congrés nacional del 30 de novembre avalen l'acord de govern. La mala notícia és que si cap candidatura en treu més del 50% hauran d'anar a una segona volta, on els sectors crítics podrien imposar la revisió dels acords amb el PSC .

La nova cúpula d'ERC podria sortir que el congrés reverteixi l'acord de govern dels republicans amb els socialistes? Ara com ara sembla poc probable, però Esquerra és ara mateix una bomba de rellotgeria on no es pot descartar res. Això afegeix inquietud i inestabilitat a l'executiu de Salvador Illa, que comença a explorar altres aliances per evitar disgustos com el que va patir Pere Aragonès al març i que li va acabar costant el govern.

A la sessió de control d'aquest dimecres, Salvador Illa ha reafirmat el compromís amb el finançament singular de Catalunya i ha promès multiplicar per quatre els recursos per a l'Agència Tributària Catalana. L'objectiu és crear un espai prou ampli al seu govern on Junts pugui sentir-se còmode, i ampliar així les possibles aliances. Si ERC implosiona definitivament, necessitaran aliats alternatius.

El PSC no descarta aliances amb Junts

L'acord progressista d'investidura amb ERC i Comuns semblava allunyar el PSC de Junts, però els socialistes no tanquen la porta a una futura entesa. Si bé és veritat que la tensió entre Illa i Puigdemont ha anat allunyant les dues formacions, hi ha altres factors que conviden a pensar en una aliança de conveniència. La rivalitat entre ERC i Junts, per exemple, o la necessitat del PSC si perd el suport dels republicans.

Illa sap que Junts vol recuperar la posició preferent que va guanyar amb la investidura de Pedro Sánchez, però va perdre a favor d'ERC amb la investidura de Salvador Illa. A l'horitzó immediat hi ha la cimera a Suïssa amb els equips negociadors del PSOE i Junts, on Puigdemont vol aprofitar la debilitat de Sánchez per treure-li noves concessions. Cosa que pot acabar aplanant el camí per a un acostament del PSC a Junts, oferint-los una posició privilegiada per continuar sent influents a Catalunya.

D'altra banda, encara que en la qüestió nacional les dues formacions segueixen als antípodes, en canvi no estan tan lluny en el model social. A Barcelona ja van demostrar compartir un mateix sentit de l'ordre que en canvi dista molt del que defensen Esquerra i els Comuns. Els pressupostos del 2025 seran la primera oportunitat perquè el PSC comenci a festejar Junts i sumar-los al projecte de govern si les coses es posen lletges amb ERC o els Comuns.

➡️ Política

Més notícies: