Muntatge amb un primer pla d'Anna Simó i un de Pere Aragonès amb cares de preocupació, el logotip de la Fundació Bofill i de fons una imatge difuminada de l'hemicicle del Parlament de Catalunya
POLÍTICA

Educació carrega el mort de PISA a un subaltern i dona més poder a la Fundació Bofill

Simó resol el problema polític de l'informe PISA i destitueix un càrrec d'Educació per donar més poder als habituals

Continua la ressaca de l'informe PISA. Calia que rodés algun cap i ha rodat. Després de dir que no hi hauria dimissions, la consellera Simó destitueix un alt càrrec i dona més competències a un altre de la Fundació Bofill.

PISA i Bofill

Tothom ho va veure: l'informe PISA va arrasar amb Catalunya i va donar raó als docents. L'educació per projectes i competències no funciona, si més no fins ara. Però el problema del Departament d'Educació era un altre: un problema polític.

No van començar bé. Va sortir un alt càrrec, Ignasi Garcia Plata, i va dir que es devia a la “sobrerepresentació” dels immigrants a Catalunya. Aquesta teoria també la defensava el que ara és el protagonista d'aquesta història: Joan Cuevas Expósito.

El cas és que Simó va sortir corrents a dir que no, que la immigració no és el problema. També els sindicats, que van parlar de “racisme” i del que els és propi: que manca finançament. Tot això havia d'enganxar una mica lluny la consellera, que necessitava temps i ho va aconseguir creant un “grup d'experts”.

En aquest grup figuren membres de la Fundació Bofill. Un lobby educatiu que s'exerceix com a dispensador ideològic de l'educació per projectes, adaptada al segle XXI, etc. També com a porta giratòria entre el Departament d'Educació i la fundació mateixa. Fa temps que els sindicats de professors denuncien que aquest grup marqui el compàs de l'educació.

Doncs més Fundació Bofill

El quadre ha quedat tan gran que així: la consellera ha destituït el president del Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu de Catalunya, Carlos Vega. Els sindicats van demanar la dimissió de Garcia Plata i de Cuevas Expósito. Però li ha tocat a Carlos Vega.

Les seves funcions seran assumides per un alt càrrec d'educació i habitual de la Fundació Bofill: Joan Cuevas Expósito. D'aquesta manera, la consellera aboca una mica de sang, mostra perfil dur i continua premiant la Fundació Bofill. Mentrestant, l'educació continua igual. Era un problema polític.