Pla mitjà d'Anna Simó mirant a terra, Pere Aragonès mirant al cel i Ester Capella, de fons, mirant a terra
POLÍTICA

El Govern culpa l'informe PISA de fer proves a massa immigrants

L'últim informe PISA evidencia que Catalunya viu una decadència educativa que el Govern d'ERC atribueix a un excés d'immigrants examinats

Les dades del darrer informe PISA per a Catalunya són, en resum, un desastre. Ja sigui en ciències naturals, matemàtiques o comprensió lectora, Catalunya és per sota de la mitjana nacional. Al Govern se li acudeix explicar aquestes dades apel·lant a una 'sobrerepresentació' d'immigrants.

De mal en pitjor

Les últimes proves van ser el 2018 i des de llavors la situació ha anat a pitjor fins a evidenciar el fracàs de l'educació a Catalunya. Aquesta ja se situa per sota de la mitjana espanyola i, per descomptat, de la mitjana de l'OCDE. Només està davant d'Andalusia, Melilla i Ceuta.

En ciències naturals, l'alumnat català recull la seva puntuació més baixa des del 2003. En comprensió lectora, el resultat no és millor: de fet, és el pitjor des del 2006. En total, Catalunya ha baixat 21 punts respecte a les proves del 2018.

I això, segons el parer del Govern, és degut a l'excés d'alumnes immigrants examinats. Segons Ignasi García Plata, secretari de Transformació Educativa, un 24% dels examinats eren immigrants 'nouvinguts'. 'La representació de l'alumnat nouvingut està molt per sobre de la resta de països de l'OCDE', ha dit.

Crisi educativa, crisi política

La resta de partits posen el crit al cel, parlen d'una 'crisi educativa' i demanen mesures urgents. Tot això sense fer referència al fet que aquesta decadència de l'educació catalana ve de lluny. En qualsevol cas, la compareixença de la consellera Simó sembla obligada.

Aquest és el primer ús polític que fa ERC de la immigració i, sobre això, els altres partits no s'han manifestat explícitament. Tot i que el més probable és que l'educació es converteixi durant el pròxim any en un camp de batalla partidista. Amb cadascú explicant les dades a la seva manera.