Muntatge de Pere Aragonés i Manel Balcells amb la manifestació d´infermeres de Barcelona
POLÍTICA

Més problemes per a ERC i el Conseller Balcells: ara els tècnics sanitaris

S'han suspès moltes proves i només es fan les més urgents

Els membres del Govern s'han trobat aquest matí en arribar al Parlament amb una sonora protesta dels tècnics sanitaris. Aquest sector del personal sanitari que es dedica a tasques com les extraccions porten en vaga indefinida des de principis de gener. La seva situació se suma a la de les infermeres, i aprofundeix en la crisi sanitària que encara acorrala més el Govern en minoria d'ERC.

PROTESTAS EN EL PARLAMENT: Los técnicos sanitarios en huelga contra la Generalitat

Els tècnics sanitaris s'han queixat amb xiulets i crits d'“on és, no sé veu, la proposta del conseller”. Fa referència al conseller de Salut, Manel Balcells, que està demostrant una manifesta incapacitat per resoldre la crisi sanitària. Aquesta vaga afegeix encara més problemes per a una conselleria totalment desbordada.

El Sindicat de Tècnics d'Infermeria i el Sindicat Estatal de Tècnics Superiors Sanitaris esperen rebre aquesta setmana les propostes de millores econòmiques i laborals. Un pas indispensable per desconvocar la vaga que porta en marxa tres setmanes. La situació ha provocat un col·lapse als hospitals i centres d'atenció primària.

Més problemes per a Balcells

La vaga indefinida dels tècnics sanitaris ha obligat a suspendre moltes proves i només se'n fan les urgents. Tot i la urgència de resoldre la situació, els afectats encara no han rebut cap proposta de millora per part de la conselleria. Això complica la situació del servei sanitari, que fa setmanes que està al límit.

La conselleria de Salut s'ha proposat oferir aquesta setmana millores econòmiques ia nivell organitzatiu als tècnics sanitaris per posar fi a la vaga. El departament que dirigeix Balcells proposarà condicions laborals més favorables. La intenció és parlar amb el ministeri de Sanitat per requalificar aquests llocs de treball.

Els afectats ja es van manifestar aquest dilluns a les portes de la conselleria, al crit de “Balcells, escolta, tècnics en lluita” i “mans amunt, això és un atracament”. Avui s'han repetit les concentracions, tant a la conselleria com al Parlament. Els representants sindicals valoren positivament la voluntat de la conselleria, però adverteixen que no en desconvocaran la vaga fins a arribar a un acord amb les propostes per escrit.

Col·lapse sanitari a Catalunya

La conselleria vol acabar primer amb la vaga dels tècnics, per després afrontar les reivindicacions de les infermeres. El sector d'infermeria va ser el primer a protestar pel preacord de les condicions laborals de l'Institut Català de la Salut. Porten en vaga des del 12 de desembre, i l'acord amb la conselleria segueix molt lluny.

Balcells ha demanat en reiterades ocasions la desconvocatòria de la vaga com a condició prèvia per començar a negociar. Les infermeres no donen el seu braç a tòrcer i volen compromisos per escrit abans de desconvocar la vaga. La vaga d'infermeres i tècnics ha sumit el sistema sanitari català a una situació de crisi i col·lapse.