Imatge aèria de la manifestació independentista de la Diada en què es veu una pancarta gegant amb el lema 'República catalana'
POLÍTICA

L'independentisme celebra la Diada més dividit que mai

La manifestació de la ANC pica amb només 115.000 assistents segons la Guàrdia Urbana de Barcelona

Aquest diumenge, a e-Notícies dèiem que aquesta Diada era la de la divisió entre l'independentisme. I després de la celebració dels actes de commemoració de l'11S, ha quedat demostrat que, ara mateix, els independentistes estan més dividits que mai. I és que la Diada del 2023 sempre serà recordada per ser la dels retrets i esbroncades entre els diferents actors del moviment.

ERC i Junts, eternament barallats

ERC i Junts s'han passat el dia llançant-se dards enverinats. Dirigents republicans han repetit per activa i per passiva que el que ara fa Junts de negociar amb el PSOE ja fa anys que ho practiquen ells. Raquel Sans, portaveu d'Esquerra al Parlament, ha dit fins i tot que ho han fet “excessivament en solitari i rebent moltes crítiques”.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la tradicional ofrena floral davant del monument de Rafael Casanova amb motiu de la Diada, Dia de Catalunya, a 11 de setembre de 2023, a Barcelona

El secretari general de Junts, en canvi, ha retret a ERC que fins ara els tenien vetats de la taula de diàleg. Jordi Turull ha celebrat el canvi d'opinió d'Esquerra a l'hora de proposar una negociació conjunta amb l'Estat.

Els independentistes, farts dels processistes

Però la guerra entre ERC i Junts ja fa mesos –i fins i tot anys– que existeix. El que destaca aquest any és que ha quedat més que evident que bona part de l'independentisme de base està fart dels dos principals partits processistes. I això ha quedat palès en els moments de tensió que s'han viscut en alguns trams de la manifestació, en què gent afí a ERC s'ha encarat i ha retret els càntics de “Govern dimissió” que estaven propinant altres indepes. Una manifestació a la qual, per cert, Junqueras no hi ha assistit després d'afirmar que ha donat positiu a Covid, cosa que molts no s'han cregut.

Pere Aragonès, per la seva banda, també ha tingut problemes a la manifestació de l'ANC. I és que el president del Govern ha estat evacuat abans d'hora de la marxa pel seu equip de seguretat. Els fets han passat abans d'arribar a la plaça d'Espanya i, malgrat que la Generalitat ha volgut matisar l'incident, el que és clar és que la unitat indepe ara mateix és a anys llum.

Les entitats entren al drap

Si ampliem el focus, tenim les entitats que també participen al joc de la divisió de l'independentisme. L'ANC segueix la seva i, després de demanar aquesta setmana que s'aixequi la DUI, avui ha exigit a ERC i Junts que no negociïn amb el PSOE si no es contempla la independència. Que l'ANC cada cop representa menys independentistes és evident i avui la seva expresidenta Carme Forcadell ha estat de les últimes que s'han desmarcat d'aquesta entitat. "Han perdut transversalitat", ha dit la també expresidenta del Parlament.

Imatge de la manifestació de l'11 de setembre amb Dolors Feliu a la primera fila agafant la pancarta. De fons, desenes de persones amb banderes estelades

Si Forcadell, propera a ERC, ha criticat l'ANC, afí a Junts, ha passat el mateix a la inversa. Òmnium, de l'entorn d'ERC, també ha aprofitat la Diada per enviar un avís a Junts per Catalunya. I és que l'entitat cultural ha deixat clar que Laura Borràs no ha de ser inclosa en una futura i hipotètica Llei d'amnistia, ja que la causa judicial no té a veure amb el procés, sinó amb la corrupció. I tot això, tenint en compte la guerra ERC-ANC que ha esclatat el dia anterior a la Diada.

La CUP, en guerra amb Aliança Catalana

També la CUP ha volgut donar la nota aquest 11S. Ho ha fet mitjançant els seus cadells, Arran, que han destrossat l'ofrena floral que el dia anterior havia fet Aliança Catalana al Fossar de les Moreres. Les joventuts dels cupaires han titllat de “feixistes” el partit de Sílvia Orriols per justificar el seu vandalisme. No deixa de ser irònic que, mentre la CUP es troba en caiguda lliure, Aliança Catalana suma cada cop més suports -com ha quedat demostrat avui-.

Fracàs de la manifestació de l'ANC

Un exemple de com es troba l'independentisme ha estat la manifestació convocada per l'ANC. És una marxa que, en anys anteriors, s'ha mogut amb xifres properes al milió d'assistents. Aquest any, segons la Guàrdia Urbana, només 115.000 persones s'han manifestat pels carrers de Barcelona. Això sí, des de l'ANC han dit que els assistents han estat 800.000, una xifra molt allunyada d'una realitat que no poden tapar per molt de maquillatge que li posin.

Imatge de la manifestació de la Diada del 11S amb una dona amb ulleres mostrant una pancarta amb el lema 'independència o dimissió' i una Senyera de fons

Tan allunyats estan els diferents actors de l'independentisme i del processisme que fins i tot l'ANC ha aprofitat la manifestació per reivindicar la “llista cívica” que volen impulsar. Segons les paraules de la seva criticada presidenta, Dolors Feliu, la idea de l'Assemblea és promoure aquesta nova llista a les properes eleccions al Parlament de Catalunya "per fer la independència".

➡️ Política

Més notícies: