Primer pla de Laura Borràs amb una mirada trista
POLÍTICA

Òmnium deixa Laura Borràs fora de l'amnistia

L'expresidenta del Parlament no compleix els criteris

La llei d'amnistia que els partits independentistes imposen al PSOE per a la investidura ha obert un debat interessant: qui s'ha d'incloure i qui no. Els més agosarats parlen d'una llista de 4.400. Junts va aprofitar per ficar-hi a Laura Borràs, a qui consideren víctima de les clavegueres de l'Estat espanyol.

Tot i això, Òmnium Cultural ha rebaixat avui de 4.400 a 1.432 les persones que es veurien beneficiades per la llei d'amnistia. Segons ha dit el seu president, Xavier Antich, de tots els represaliats, només miler i mig “ho són per estar condemnats, jutjats o investigats”. I només a aquests, “una llei d'amnistia pot reconèixer que han estat perseguits per exercir un dret fonamental”.

Únete al boletín de E-NotíciesLas NOTICIAS DE VERDAD
Unirme

Aquest sector de l'independentisme considera que Laura Borràs no va ser sentenciada per exercir un dret fonamental. Els inclosos a la llista van ser condemnats per exercir la llibertat d'opinió, per protestar o per promoure el referèndum. En canvi, Borràs va arreglar contractes i per tant Òmnium no la inclou a la llista.

L'amnistia segons Òmnium

Antich ha recordat que l´amnistia "no és una mesura de gràcia de l´Estat espanyol" sinó "un instrument reconegut per les Nacions Unides per resoldre un conflicte". En aquest sentit, ha aclarit que “no resol la repressió”. I ha advertit que molts represaliats no s'inclouen a la llista.

Per exemple, els 1.600 activistes que van ser “víctimes de la violència policial” i els casos dels quals “no són amnistiables perquè no han estat condemnades”. Només es podran acollir a l'amnistia, aclareix, aquells “amb processos penals, administratius o comptables”.

Sobre amnistiar els policies de l'1-O, ha dit que l'amnistia "no és una pipa de la pau entre els dos bàndols". En una entrevista a El Punt Avui, diu que ”hi ha represaliats per exercir uns drets fonamentals, i altres que han violat aquests drets”. Per això, es nega a posar-los tots al mateix sac.

Laura Borràs, acorralada

La inclusió de Laura Borràs a l'amnistia ja va ser motiu de fricció entre ERC i Junts. El president Pere Aragonès es va mostrar partidari d'incloure Carles Puigdemont a la llei d'amnistia, però no Laura Borràs. Junts va esclatar contra Aragonès, recordant-li que Borràs va ser la primera que va proposar l'amnistia.

Primer plan de Laura Borràs amb la mirada perduda mirant a l'horitzó

Però la inclusió de l'expresidenta del Parlament a l'amnistia és una cosa que només han defensat a Junts, i amb la boca petita. Amplis sectors de l'independentisme veuen perillós fer-ho, perquè deslegitimaria el concepte mateix d'amnistia. A més, des del principi els partits han venut que no es tracta de cercar sortides personals.

➡️ Política

Més notícies: