Primer pla de Pere Aragonès visiblement avorrit
POLÍTICA

La guerra entre l'ANC i el Govern encén la Diada

Encreuament d'acusacions la vigília de l'11-S

Arrenca una nova Diada de l'11 de Setembre marcada per la tensió al si de l'independentisme. Encara que aquesta vegada l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i ERC semblaven haver signat una treva, la tensió s'ha tornat a desfermar les últimes hores. El motiu, les declaracions de la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, contra l'estratègia de la negociació dels partits processistes.

Les crítiques de l'ANC al pactisme d'Esquerra a Madrid va ser el motiu pel qual els de Pere Aragonès no van acudir a la manifestació de l'11-S el 2022. Aquest any les dues parts van suavitzar el to i Pere Aragonès va confirmar la seva assistència a la mobilització . Però les últimes hores s'ha desfermat la guerra entre l'ANC i el Govern.

La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, va fer una crida a la declaració unilateral d'independència (DUI) com a única via per a la ruptura amb Espanya. Un posicionament que no ha agradat res a ERC. La resposta d'un membre del Govern a les xarxes socials ha fet esclatar l'olla a pressió en vigílies de l'11-S.

Guerra entre l'ANC i el Govern

El secretari de Mitjans de Comunicació del Govern, Oriol Duran, va publicar un tweet anomenant a Dolors Feliu “Doña Puresa” i demanant-li “que se'n vagi”. L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i mitjans de la premsa afí ho consideren un insult masclista i en demanen la dimissió.

"L'ANC condemna enèrgicament l'atac personal, masclista i en castellà del secretari de Mitjans del Govern a la presidenta de l'entitat", va respondre l'ANC, demanant "el seu cessament immediat".

Una legió d'independentistes radicals es van posicionar ràpidament a favor de Dolor Feliu, aprofitant per carregar contra el Govern d'ERC. La presidenta de l'ANC va agrair públicament les mostres de suport. En una nova entrevista a Vilaweb, ahir, va reiterar la defensa de la via unilateral a la independència.

Però la polèmica ha visualitzat també el cansament d'amplis sectors independentistes cap a l'ANC. Són molts els que carreguen contra l'entitat per arrogar-se la representació de tot el moviment amb posicionaments radicals que trenquen la unitat. Per a aquests, les declaracions de Feliu són frívoles i aboquen a un nou fracàs.

ERC carrega contra l'ANC

A ERC han sentat molt malament les declaracions de Dolors Feliu, perquè ho veuen com un nou atac a l'estratègia de la negociació. Al partit de Pere Aragonès fa dies que estan amb la mosca darrere l'orella. Creuen que hi ha una pinça entre l'ANC i Junts contra Esquerra, aprofitant la Diada.

Imatge de Pere Aragonès durant una compareixença al Palau de la Generalitat

A les xarxes socials, persones de l'entorn d'Esquerra demanen a Dolors Feliu “que torni a Junts”. I el mateix Duran suggereix “xiular a l'11-S qui provoca que l'independentisme faci el ridícul”. La manifestació d'aquesta tarda mesurarà les forces dels dos sectors enfrontats en un sobiranisme cada cop més dividit.

➡️ Política

Més notícies: