Muntatge amb un primer pla de Sílvia Orriols i un gràfic d'una enquesta del CEO desenfocat d'imatge de fons
POLÍTICA

Cordó sanitari del CIS català a Sílvia Orriols

El baròmetre no recull la intenció de vot del partit de moda a Catalunya

El partit independentista i identitari Aliança Catalana va donar la sorpresa el 28 de maig passat en guanyar les municipals a Ripoll per golejada. L''efecte Sílvia Orriols' ha sacsejat el debat públic i ha trencat el tabú de la immigració. El partit de moda a Catalunya prepara ara el salt al Parlament.

Tot i el seu èxit electoral a les municipals, el partit de Sílvia Orriols no apareix a l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) . El CIS català ha publicat aquest dimecres els resultats. Reflecteix la intenció de vot a les generals del 23-J , però també en unes eventuals eleccions catalanes.

Sílvia Orriols en una roda de premsa a Ripoll el 14 de juny de 2023

El CEO reflecteix que si avui hi hagués eleccions a Catalunya hi hauria un empat tècnic entre el PSC i ERC. La segona formació més votada seria Junts, seguida del PP, que donaria el sorpasso a CUP i Comuns. Vox quedaria per darrere, i Ciutadans perdria la seva representació al Parlament.

Interès per les seves idees

Però el CEO no reflecteix l''efecte Orriols' i la seva possible entrada al Parlament de Catalunya. Les expectatives electorals d'Aliança Catalana són ara incertes. Però el descontentament amb els partits processistes, sobretot ERC i Junts, i l'auge del conflicte migratori, podrien obrir la porta de l'hemicicle a aquest partit.

A més a més, si alguna cosa han demostrat els cordons sanitaris és que solen tenir l'efecte contrari al desitjat. Mentre que la resta de televisions (inclosa TV3) vetaven Sílvia Orriols, 8TV va batre rècords d'audiència amb la seva presència. Un exemple de l'interès que susciten entre els catalans les idees que planteja.

El que va passar a Ripoll és significatiu, no només perquè Aliança Catalana va obtenir el 30,7% dels vots sinó també perquè va escombrar Junts. Els postconvergents van passar del 42% a les últimes municipals, al 16% en aquestes. Un reflex del poder d'atracció de la proposta d'Orriols davant dels partits processistes.

Salt al Parlament

A Aliança Catalana consideren que el que ha passat a Ripoll és el reflex de tot Catalunya i que les seves idees tenen capacitat d'expansió. Amb el lema “salvar Catalunya”, volen recollir el vot del català preocupat per la immigració. Però també dels independentistes descontents amb els partits processistes.

En tot cas, sorprèn que aquesta opció no sigui recollida per lestudi dopinió. Al document del CEO s'observa com Aliança Catalana no apareix en cap pregunta. De moment, el partit fa campanya per l'abstenció activa el proper 23 de juliol.

➡️ Política

Més notícies: