Muntatge amb dos primers plans de Salvador Illa a l'esquerra i Pere Aragonès a la dreta, mirant-se l'un a l'altre
POLÍTICA

L'independentisme podria perdre la majoria absoluta al Parlament, segons el CEO

El CIS de la Generalitat dona un empat tècnic entre PSC i ERC

Si hi hagués eleccions al Parlament de Catalunya, el PSC seria la força més votada en un empat tècnic amb ERC. Són els resultats del segon baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), el CIS de la Generalitat, publicat aquest dimecres.

El partit de Salvador Illa trauria entre 31 i 37 diputats, una forquilla molt semblant a la d'Esquerra, entre 31 i 36. Els socialistes avançarien els republicans en percentatge de vot, encara que Pere Aragonès resistiria a l'erosió del govern en solitari.

Cal recordar que en els comicis passats, els dos partits van empatar a 33 escons.

Primer pla de Salvador Illa en un míting del PSC

Pel que fa a Junts, aconseguiria un millor resultat que a l'últim baròmetre, però baixaria de 32 a entre 25 i 30 diputats. La CUP mantindria més o menys els mateixos escons. El 2021 va treure 9 diputats, i l'enquesta li dóna ara entre 7 i 11.

Per tant, l'independentisme, que a les passades eleccions al Parlament va aconseguir 71 diputats, ara veuria perillar la majoria absoluta de 68 diputats.

El gran salt a les eleccions catalanes el faria el PP, que passaria de 3 a entre 13 i 17 i faria el sorpasso a la CUP i els Comuns. Els morats es quedarien amb una forquilla d'entre 7 i 11 diputats. Vox podria perdre entre un i cinc diputats, i Ciutadans es quedaria fora del parlament català.

Perilla la majoria absoluta de l'independentisme

L'independentisme veu perillar per primera vegada la majoria absoluta al Parlament. La forquilla més baixa del CEO dóna 63 diputats a ERC, Junts i CUP, lluny dels 68 que marca la majoria absoluta. Amb la forquilla més alta traurien 77 diputats.

Els partits constitucionalistes traurien 57 escons en el pitjor dels casos, i 75 prenent la forquilla més alta.

L'independentisme, en caiguda lliure al Congrés

Pel que fa a les generals del 23-J , el CEO dóna al PSC com a força més votada a Catalunya. El partit de Salvador Illa obtindria entre 16 i 18 escons al Congrés, millorant així els 12 de 2019.

Per darrere quedaria ERC, encara que disputant-se la segona plaça amb Junts. L'enquesta confirma la patacada de l'independentisme i especialment d'ERC, que passaria dels 13 diputats a entre 8 i 10. Junts en trauria entre 7 i 9, molt a prop dels 8 que va obtenir a les últimes generals.

La CUP mantindria dos diputats, o fins i tot es podria quedar fora. Això vol dir que l'independentisme català, que comptava amb 23 diputats, podria arribar a quedar-se amb 15 en el pitjor dels casos.

Una altra de les formacions que perd força són els Comuns, que passarien de 7 diputats a entre 2 i 4. En canvi, el PP i Vox confirmarien a Catalunya l'ascens de la dreta a tot Espanya. Els populars pujarien de 2 a entre 6 i 8, i Vox mantindria els seus dos escons.

➡️ Política

Més notícies: