Muntatge amb les cares de Míriam Nogueras i Albert Botran en petit i la de Gabriel Rufián més gran al centre
POLÍTICA

El CIS de la Generalitat també pronostica un daltabaix processista el 23J

El PSC arrasaria mentre que ERC perdria bona part dels diputats

El Centre d'Estudis d'Opinió , el CIS català, ha fet públic aquest cinc de juliol el baròmetre de cara a les eleccions generals del 23 de juliol. El PSC seria el partit més votat amb molta diferència d'ERC, que tornaria a ser el gran damnificat com a les municipals. Junts aguantaria el cop, mentre que el PP podria quadruplicar diputats.

Gràfic de barres que mostra l'estimació d'escons al Congrés dels Diputats, per partits polítics, a les eleccions del proper 23 de juliol de 2023

Les eleccions generals reparteixen 48 diputats a Catalunya. D'aquests, el PSC se n'enduria entre 16 i 18. Seria el millor resultat dels de  Salvador Illa des del 2004, quan va treure fins a 25 escons. L'enquesta del CEO certifica que els socialistes són ara el principal partit de Catalunya. De fet, guanyarien les seves tres eleccions seguides, després de les del Parlament el 2021 i les municipals al maig.

En segona posició podrien quedar ERC i Junts, en una nova lluita fratricida processista. Els republicans podrien treure entre 8 i 10 diputats. Ara mateix tenen 13 cadires al Congrés. Junts, en canvi, es mou en una forquilla d'entre 7 i 9 escons (ara tenen 8 diputats).

Els dos grans partits processistes sumen ara 21 diputats, de manera que el baròmetre deixa clar que patiran una nova reculada electoral. Es podria sumar al daltabaix la CUP, que segons el CEO podria tornar a treure 2 diputats o bé quedar-se fora del Congrés. Si la CUP perdés la seva representació a Madrid seria un cop econòmic molt dur després de les municipals.

La quarta plaça tampoc no té un propietari clar. El PP passaria de 2 diputats entre 6 i 8, certificant que el discurs de Feijóo torna a agradar a un sector de l'electorat català. Els Comuns, que van guanyar les generals el 2015, es quedarien amb només 2 o 4 diputats. Ara en tenen 7.

Vox tornaria a sumar representació a Catalunya. Ara compta amb 2 escons i podria sumar-ne un altre més.

L'enquesta del CEO es va fer entre el 29 de maig i el 26 de juny, de manera que encara no recull diversos dels esdeveniments polítics d'aquesta última setmana. Segons ha explicat el director del CEO, la tendència de socialistes i comuns és a l'alça, mentres que la del PP podria ser a la baixa.

➡️ Política

Més notícies: