Primer pla de Salvador Illa en un míting del PSC
POLÍTICA

Salvador Illa comença el tercer assalt

El PSC té tots els números per guanyar les generals amb la Generalitat a l'horitzó

Salvador Illa guanyava les eleccions al Parlament de Catalunya del 2021 per al PSC. Era la primera vegada que passava una cosa així des del 2003, quan Pasqual Maragall guanyava en vots Artur Mas, que va treure més escons.

El PSC tornava a mostrar la seva força electoral a Catalunya el 28 de maig passat. Guanyaven a la majoria d'ajuntaments de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. A la capital van quedar segon, però Jaume Collboni va aconseguir l'alcaldia per sumar encara més poder socialista.

Salvador Illa ha recuperat Lleida, Tarragona i Reus. Van guanyar a Girona, però han quedat a l'oposició per un pacte dels independentistes. En definitiva, els socialistes catalans viuen el millor moment electoral i encaren les generals amb grans perspectives.

Els sondejos publicats abans d'iniciar la campanya electoral situen el PSC com a gran guanyador. Podria superar els 16 diputats, xifra molt superior als 12 del 2019. I no només això: doblaria Esquerra i Junts, que es disputen la segona plaça amb expectatives d'arribar als 10 diputats com a màxim.

Els socialistes catalans sumarien encara més arguments per iniciar la campanya per a les autonòmiques. L'enquesta del CEO continuava donant majoria als processistes al Parlament, però el PSC podria capitalitzar el descontentament general. El 23 de juliol és una nova etapa més en una cursa de fons que pretén assaltar la Generalitat i tancar l?etapa processista iniciada el 2010.

L'aparició de nous partits com ara Aliança Catalana pot ajudar el PSC. La llei electoral catalana sobrerepresenta les demarcacions on hi viu menys gent. Salador Illa va sumar el 2021 652.858 vots, mentre que Pere Aragonès en va obtenir 603.607. Tots dos partits tenen 33 diputats.

L'aparició de Sílvia Orriols pot fragmentar el vot indepe i és una gran oportunitat per a Illa de prendre la Generalitat els processistes. El PSC està en un moment dolç i sembla que podria haver arribat el moment de tornar a veure un no independentista al capdavant del Govern.

➡️ Política

Més notícies: