Imatge de membres de la CUP amb cares llargues valorant els resultats de la nit electoral
POLÍTICA

Guerra interna a la CUP pels mals resultats

Les bases demanen la dimissió dels diputats al Congrés i al Parlament, a més dels membres del Secretariat Nacional

Les eleccions municipals a Catalunya han posat de manifest el mal moment que viu l'independentisme. La caiguda dels tres principals partits (ERC, Junts i CUP) va ser més que evident. I això ha provocat un terratrèmol important en les tres formacions.

Mentre ERC tem l'arribada de VOX i PP a la Moncloa i Junts intenta repetir la fórmula de la llista conjunta amb els republicans, les bases de la CUP també han començat a moure's.

Un grup de militants anticapitalistes ha demanat públicament la “dimissió immediata i irrevocable” del Secretariat Nacional del partit i dels diputats al Congrés, Mireia Vehí i Albert Botran. A més, també volen que els representants 'cupaires' al Parlament dimiteixin. Entre ells hi ha Carles Riera, Laia Estrada, Eulàlia Reguant i Basha Changue (alcaldable per Barcelona que no va estar representat el passat 28-M).

En un contundent comunicat, els crítics assenyalen que la CUP “ha renunciat a la lluita radical per la independència” i que “han substituït les propostes anticapitalistes per propostes delirants d'origen anglosaxó”. En aquest sentit, es queixen que la direcció “ha assumit” propostes de la “doctrina queer”. És a dir, per exemple, defensar la prostitució com una feina com qualsevol altra o propostes com la Llei Trans.

Qüestionen si presentar-se a les eleccions del 23-J

Per tots aquests motius, els impulsors del manifest convoquen dues Assemblees Nacionals. Es demana urgentment una d'elles, per debatre i decidir si el partit es presenta a les properes eleccions generals del 23 de juliol. A més, també en demanen una altra a la tardor per triar un nou Secretariat Nacional que substitueixi l'actual. L'actual direcció del partit, però, hauria de dimitir “immediatament” mentre es forma una junta gestora fins a aquesta assemblea de tardor.

Per ara, la direcció no ha comentat res al respecte. De fet, alguns militants titllen de fals aquest manifest, mentre que n'hi ha d'altres que treuen ferro a la qüestió.

Queda clar, doncs, que les darreres eleccions municipals han sacsejat completament el tauler polític català, sobretot en el vessant independentista.