Imatge d'Oriol Junqueras i Carles Puigdemont mirant cadascun cap a un costat
POLÍTICA

Junts s'aferra a la llista conjunta

Tenen cinc diputats menys que ERC a Madrid

Junts ha aprofitat l'anunci d'eleccions anticipades de Pedro Sánchez per oferir una llista conjunta a ERC.

El secretari general, Jordi Turull, ha proposat presentar-se “conjuntament a Madrid”. Segons la seva opinió, seria una “oportunitat de remobilització” per rellançar el procés.

Però el problema, al final, és que ERC va obtenir cinc diputats més que ells a les eleccions generals del novembre del 2019. Els republicans, 13. Els 'juntaires', 8.

A més a més, Junts va abandonar el govern català després d'una consulta a les seves bases. Mentre que els d'ERC s'han quedat en estat de xoc després del seu mal resultat a les eleccions municipals Han perdut la meitat dels regidors a Barcelona, dues ciutats com Tarragona i Lleida, i 300.000 vots, un 6%.

La llista conjunta ha estat una de les obsessions de Junts des del principi. De fet, quan encara existia CDC, ja va oferir a Esquerra una llista conjunta el 2014.

Després de pensar-ho molt, Oriol Junqueras va accedir i van crear Junts pel Sí, que no va arribar a la majoria absoluta. Per separat, haurien guanyat més vots.

En les següents eleccions, les de 2017, ja van optar per anar per separat. Junts va decantar-se llavors pel nom de Junts per Catalunya.

A més, la proposta d'unitat de Turull contrasta amb els problemes interns de Junts, que té dues ànimes: el sector Borràs, més independentista. I els que creuen que cal seguir la línia de Trias.

De fet, ja s'han ofert dos candidats per encapçalar la llista.

L'actual líder a Madrid, Míriam Nogueras, favorita de Puigdemont; i l'ex conseller Jaume Giró, més pragmàtic.

➡️ Política

Més notícies: