Una dona amb un micròfon a l'orella i un grup de policies desenfocats al fons.
POLÍTICA

Els Comuns critiquen el model d'èxit de seguretat a un municipi de Catalunya

Els de Jéssica Albiach segueixen sense reaccionar als canvis de prioritats de la societat catalana

Tot i els resultats electorals i els clars senyals que envia el votant català, els Comuns insisteixen en el seu discurs. Ara, contra l'alcalde popular de Castelldefels, Manu Reyes, a qui han acusat de promoure un model de ciutat “basat en la desigualtat social i racial”.

Manu Reyes, l'altre èxit del PP

D'un perfil més discret que el de l'alcalde García Albiol, el cas de Manu Reyes també és revelador del funcionament de la política municipal. Més encara a Catalunya, una regió on el PP no ha aconseguit gaires èxits.

Més enllà de les polèmiques ideològiques, Reyes va fer com a Albiol i es va concentrar en un discurs de tall municipalista i destinat a les preocupacions més immediates dels veïns. Entre elles, les habituals: neteja, habitatge, seguretat, ordre públic, entre d'altres.

Pla mig curt de Manu Reyes en camisa parlant amb un micro sense fil a l'estil teleoperador en un míting a l'aire lliure

Tot i que hi ha àrees amb molt marge de millorar, els veïns de Castelldefels aproven la tasca del seu alcalde. Segons la darrera enquesta anual de la Diputació de Barcelona, el 83% dels habitants de Castelldefels aprova el primer any de mandat.

Una de les raons d'aquest suport popular és la lluita contra la inseguretat.

L'aposta de Castelldefels per la seguretat

Cal tenir present que, segons el darrer Balanç de Criminalitat, a Castelldefels la delinqüència ha augmentat un 14%.

Així mateix, Castelldefels s'ha enfrontat tradicionalment al top manta, que té una presència especial a la zona donada l'afluència turística. Paral·lel a això, i tal com van denunciar els sindicats, tampoc no ajuda la falta d'agents de mossos que es viu en algunes localitats de costa.

Per tot això, el govern municipal ha apostat per un model d'èxit que ja està en marxa i que està basat en més inversió i més recursos.

En aquest sentit, una de les mesures més destacades ha estat el desplegament de seguretat contra la venda ambulant. Aquest desplegament ha involucrat la incorporació de 20 agents més, nou milions d'euros en inversió, una forta política dissuasiva o la creació d'una nova comissaria al passeig marítim.

Com va declarar a Metrópoli el regidor de Seguretat, David Solé, “li hem declarat la guerra a la venda ambulant”.

Els Comuns, en direcció contrària al votant

Un dels motius per garantir la seguretat i la bona imatge de Castelldefels és que és una regió turística que rep dos milions de visitants a l'any.

Per això, el govern municipal està immers en un projecte que consisteix a convertir el passeig marítim en una mena de passeig de la fama (a l'estil Hollywood) per atraure visitants. Aquest projecte es va inaugurar el juny passat amb una estrella per a Joan Laporta i una altra per a Ronaldinho i que va comptar amb la presència de tots dos.

Un grup de persones, entre elles Ronaldinho i Joan Laporta, posant a l'aire lliure mentre una sosté un quadro amb una estrella.

A més de visibilitat i atractiu, aquest contrast entre la venda ambulant i un passeig de la fama també ha portat a Reyes algunes crítiques. Com la dels Comuns, que denunciaven aquesta política contra el top manta a través d'un article de premsa crític amb Reyes i que es va publicar al mitjà Línia.

Per als Comuns, Reyes aposta per “un model de ciutat basat en la desigualtat social i racial”:

Aquesta situació evidencia que els Comuns segueixen instal·lats en un discurs migratori i de seguretat que els ha penalitzat electoralment i que no desperta gaires simpaties entre els ciutadans.

L'última polèmica en aquest sentit la va protagonitzar Jéssica Albiach, que va demanar “acollir més i millor” i va negar que existís un problema d'inseguretat:

Més enllà d'un discurs que cotitza a la baixa, el dubte és en quina incidència tindrà la postura 'woke' al tripartit que sembla que governarà a Catalunya.

➡️ Política

Més notícies: