Un grup de dirigents d'ERC somrients posant en un carrer, amb Marta Rovira al centre sostenint un ram de flors.
POLÍTICA

Comencen els acomiadaments en una ERC en crisi per la campanya difamatòria contra Maragall

La cúpula republicana culpabilitza Tolo Moya dels polèmics àudios incriminatoris filtrats a la premsa

No hi ha ni un dia tranquil al carrer Calàbria, on hi ha la seu d'ERC. Els republicans, que segueixen en negociacions amb el PSC per investir Salvador Illa com a president de la Generalitat, van acumulant incendis. L'últim ha acabat provocant el primer acomiadament d'un partit en plena crisi.

Aquest dimecres es filtrava a la premsa uns àudios que incriminaven part de la cúpula d'ERC en l'estructura paral·lela, anomenada 'La B', que promovia campanyes difamatòries contra rivals polítics. Fins i tot contra gent del mateix partit, com els polèmics cartells que vinculaven Ernest Maragall amb l'Alzheimer.

Cartell amb el text

En aquests àudios, publicats per RAC1, diversos dirigents com Sergi Sabrià, Oriol Duran, Tolo Moya o Jordi Roig preparaven l'estratègia per ocultar que els cartells difamatoris contra Ernest Maragall havien estat orquestrats des de dins del partit. Uns àudios, gravats d'amagat, que el partit té clar qui els ha enregistrat i filtrat a la premsa: Tolo Moya, director de comunicació del partit.

Tolo Moya exercia fins fa poc de director de comunicació d'ERC. Tècnicament va deixar de desenvolupar aquestes tasques després de ser recol·locat com a assessor del partit a la Diputació de Barcelona. Tot i això, ell mateix va reconèixer que seguia exercint com a tal, compaginant el seu nou treball a l'ens supramunicipal amb les tasques de director de comunicació.

Tolo Moya somrient amb cabells arrissats i barba lleugera, vestit amb una camisa clara, es troba davant d'un fons amb logotips de

En qualsevol cas, ara ja no fa ni director de comunicació ni d'assessor del partit a la Diputació. Aquest migdia, ERC l'ha cessat d'aquest darrer càrrec perquè consideren que ha estat ell qui ha enregistrat els seus companys d'amagat i que també ha estat ell qui ho ha filtrat a la premsa. Al seu dia, quan Tolo Moya va ser assenyalat públicament pel mateix Ernest Maragall, ja va advertir que tenia proves que ell no era el responsable de la polèmica campanya contra l'excap de files republicà a Barcelona.

A banda de cessar-lo com a assessor a la Diputació, ERC també ha decidit demandar Tolo Moya per l'enregistrament i la filtració d'aquests àudios que deixen en evidència un sector de la cúpula d'Esquerra. De fet, als documents sonors, gravats al febrer, es descobreix que fins i tot Pere Aragonès tenia constància de tot el que havia passat.

De moment, el cessament de Tolo Moya és el primer acomiadament que hi ha a ERC per tota la polèmica respecte a aquesta estructura paral·lela que va iniciar campanyes contra Ernest Maragall, Laura Borràs o Junts per Catalunya. Més enllà d'aquesta decisió sobre el ja exdirector de comunicació del partit, la investigació interna de la formació republicana continua en marxa i ara com ara s'han obert quatre expedients. Dos Sergi Sabrià i Marc Colomer per infracció lleu, una precisament a Tolo Moya per infracció greu, i una última al militant d'Igualada de caràcter molt greu i que podria desencadenar en la seva expulsió del partit.

➡️ Política

Més notícies: