Oriol Duran en una roda de premsa
POLÍTICA

Qui és Oriol Duran, l'últim assenyalat a ERC per la polèmica campanya contra Maragall

La publicació d'uns àudios comprometen encara més la cúpula republicana: van intentar amagar l'escàndol

Més llenya a la crisi d'ERC respecte de l'escàndol dels cartells difamatoris contra Ernest Maragall. Uns cartells que vinculaven l'alsehores líder republicà amb l'Alzheimer i que van ser impulsats des de dins del mateix partit.

Cartell amb el text

Ara han aparegut uns nous àudios que deixen encara més en evidència la cúpula d'ERC. I és que diversos dirigents republicans van treballar per intentar tapar l'escàndol. En aquests àudios surten esquitxats alguns dirigents que ja se sabia que hi estaven implicats, com ara Sergi Sabrià (viceconseller d'Estratègia i Comunicació del Govern) o Tolo Moya (director de comunicació d'ERC). Però també posa al focus el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el polèmic Oriol Duran, vicesecretari general de comunicació d'ERC i antic alt càrrec de la Generalitat.

Els implicats

Fins ara coneixíem que els polèmics cartells difamatoris contra Ernest Maragall van ser orquestrats des de dins del partit. Concretament, per una estructura paral·lela anomenada 'La B' que es dedicava a atacar rivals polítics interns (com Maragall) i externs (com Laura Borràs o Junts en general). Aquesta estructura paral·lela cobrava els seus serveis (arribant fins i tot a 70.000 euros) a una empresa afí a ERC, anomenada Relevance, amb unes factures dubtoses que han escampat la sospita de corrupció al partit republicà.

Pla mitjà de Sergi Sabrià parlant des del faristol del Parlament de Catalunya

Qui formava part de 'La B'? Doncs, entre d'altres, un jove militant d'Igualada. Diversos joves més es dedicaven a fer aquestes campanyes de difamació i, segons el que s'ha publicat fins ara, ells van ser els ideòlegs de la campanya contra Ernest Maragall.

Tot i això, la gravetat d'aquesta campanya (Ernest Maragall va denunciar els cartells als Mossos) va fer que la cúpula d'ERC s'assabentés de la situació. I aquí és on apareixen el Sergi Sabrià, el Tolo Moya i el Marc Colomer (vicesecretari de comunicació d'ERC). Aquests dirigents van conèixer els detalls de l'escàndol i el van intentar tapar. Però ara, altres dirigents més han estat assenyalats: l'esmentat Oriol Duran i el vicesecretari de finances del partit, Jordi Roig.

Oriol Duran, també a l'ull de l'huracà

Uns àudios publicats per RAC1 deixen clar que no només Sergi Sabrià i companyia estaven al corrent del cas i van intentar tapar la informació perquè no veiés la llum. Oriol Duran és un altre dels que hi estan implicats. Es tracta d'un nom rellevant, ja que Duran ha estat alt càrrec del Govern i un dels homes forts del departament de comunicació d'ERC els darrers anys.

Aquests àudios són d'una trobada de fa cinc mesos entre Sabrià, Tolo Moya, Jordi Roig i Oriol Duran. Hi deixen clar que Pere Aragonès també estava al corrent de tot. És a dir, els màxims responsables d'ERC, que un cop destapat l'escàndol fa una setmana es van afanyar a organitzar una investigació interna per depurar responsabilitats, sabien com a mínim des del febrer que la campanya difamatòria contra Ernest Maragall provenia de dins d'ERC. Per tant, les gesticulacions dels darrers dies a Esquerra és un clar exemple de teatre del bo, que diria aquell.

Als àudios, els implicats comenten l'existència d'un informe dels Mossos que vincula el partit i la campanya contra Maragall. El que fan en aquesta conversa és intentar tapar-ho tot o, com a mínim, anticipar-se per tenir-ho tot a punt quan l'escàndol surti a llum.

Cartells enganxats a una paret amb la frase

Oriol Duran exigeix que “se'ns traslladi de manera extraoficial” aquest informe dels Mossos per saber què hi posa exactament i fins on arriba la informació que té la policia catalana i que, tard o d'hora, podria sortir a la llum. També parlen de crear una comissió d'investigació per buscar un cap de turc (en aquest sentit, deixen clar que seran els joves militants d'Igualada), de demanar disculpes a Maragall i fins i tot de justificar la bona feina que en general havia fet aquesta estructura paral·lela anomenada 'La B'.

Oriol Duran, d'injectar milions a la premsa processista a ser assenyalat per la trama de 'La B'

Oriol Duran, ara implicat en la campanya difamatòria contra Ernest Maragall, és d'aquelles cares poc conegudes per al públic però de vital importància per entendre l'ERC dels darrers anys.

Amb poquíssima experiència a l'àmbit privat, aquest periodista va començar a escalar dins d'ERC empalmant càrrecs generosament remunerats. Després va fer el salt a les institucions (sempre de la mà d'Esquerra, és clar), on encara veuria més recompensada la seva feina amb sous de més de 90.000 euros anuals.

Finalment, els seus ascensos consecutius el van portar a ser secretari de Comunicació del Govern i Mitjans de Comunicació. Per a qui no sàpiga què representa aquest càrrec, ho resumirem en una frase: és qui decideix el repartiment de publicitat institucional de la Generalitat als mitjans de comunicació a Catalunya, valorada en més de 35 milions d'euros. Es tracta, doncs, d'una peça essencial a l'anomenat 'càrtel processista': ell era el responsable de tenir contenta una premsa afí que gràcies a aquesta pluja de milions, podia sobreviure.

Sempre polèmic, amb diverses declaracions masclistes al seu currículum, la trajectòria d'Oriol Duran a la Generalitat va acabar fa uns mesos, quan va tornar a exercir com un dels principals responsables de comunicació del partit. Tenia encomanat un objectiu: ser un dels caps de campanya del 12-M. Una campanya que, com bé sap tothom, va tenir uns resultats històrics per a ERC. No en el sentit bo, és clar, però baixar de 32 a 20 escons no és a l'abast de qualsevol i també té el seu mèrit.

➡️ Política

Més notícies: