Home amb barba i cabells curts aplaudint a l'aire lliure amb un fons desenfocat.
POLÍTICA

Enfonsen Ruben Wagensberg després d'intentar justificar les seves paraules sobre la immigració

El diputat d'ERC torna a donar lliçons sobre què ha après del seu 'exili' a Suïssa

La tornada de Suïssa de Marta Rovira i Ruben Wagensberg va ser notícia durant diversos dies. Però unes paraules de Wagensberg sobre “l'acollida” van aconseguir adquirir fins i tot més protagonisme mediàtic.

Ja a Barcelona, Wagensberg va pronunciar un discurs. En un moment donat, va pronunciar una frase que els mitjans van captar i que es va fer viral. "La lliçó de l´exili[a Suïssa]és que Catalunya ha de ser terra d´acollida", va dir. Aquestes paraules van assolir prop de les 400.000 reproduccions en xarxes socials i molts les van criticar.

Li retreien a Wagensberg que digués això quan precisament havia tornat de Suïssa. Perquè el país transalpí es caracteritza precisament per uns requisits migratoris complexos destinats a garantir que qualsevol pot viure en un país amb uns estàndards de vida tan elevats.

Més explicacions

Les crítiques i els comentaris que van motivar aquestes paraules han portat Wagensberg a explicar-se una altra vegada. En un llarg fil de Twitter, ha matisat les paraules i, de passada, ha respost els seus crítics, fonamentalment “tota la racistada, AC i entorns”.

Wagensberg explica que el seu “exili ha estat absolutament privilegiat al costat de la majoria de la gent que ha hagut d'anar-se'n de manera forçada de casa seva”.

Constatada l'evidència que el seu exili no és comparable amb l'exili de molts catalans durant el franquisme, Wagensberg continua el seu raonament. Diu que la seva estada a Suïssa ha estat caracteritzada per “molts privilegis”. El més gran d'aquests privilegis ha estat “la xarxa de persones que ens ha acollit a Ginebra”.

4. No és el nostre cas. Nosaltres hem tingut molts privilegis, com he dit. Però el més gran de tots ha estat la xarxa de persones que ens ha fet l'acollida a Ginebra. I que ens ha fet estimar, en tan poc temps, molta gent. Fins i tot, insospitadament, el país que ens ha protegit.

Explica que els han obert “les cases, els cercles íntims i els espais”. Aleshores, Wagensberg fa un salt i conclou que el catalanisme ha fet el mateix. “És el que distingeix la nostra nació”, diu.

Finalment, explica que Catalunya s'ha d'unificar al voltant del projecte d'acollida dels qui vulguin fer de Catalunya el seu país. “Per molt que crideu, no callarem. Perquè l'alternativa ja l'hem vist massa vegades a la història”.

Captura de pantalla d'un tuit de Ruben Wagensberg que diu: “7. de saber incloure qui ha arribat, avui no existiria. És el que distingeix la nostra nació.

La seva conclusió és que si algú veu “ingenuïtat, tonteria o maldat” en aquest projecte, “no és cosa meva”.

Dures crítiques

Això no ha convençut els usuaris. A excepció d'algunes mostres de suport com les d'Antonio Baños, la majoria han criticat aquestes noves explicacions de Wagensberg. En última instància, li retreuen allò de sempre: no van anar a fons amb el projecte independentista i aquestes són les seves conseqüències.

“La lliçó de l'exili és que el govern de l'estat espanyol decideix allò que Catalunya pot ser o no pot ser. Fins que no tinguem un estat independent aquesta és la realitat. Totes les declaracions, en un sentit o altre, és parlar per parlar”, li deia algun usuari.

“Per què no tornes a Suïssa?”, “De Suïssa hauries d'haver plorat de casa”, “No t'has exiliat a l'Iraq, no...”.

➡️ Política

Més notícies: