Cartell amb el text "Fora l'Alzheimer de Barcelona" repetit diverses vegades, amb les imatges de Pasqual i Ernes Maragall, enganxat en un pal davant de diversos autobusos en un carrer de la ciutat.
POLÍTICA

La campanya que acusava Ernest Maragall de tenir Alzheimer va ser creada dins d'ERC

El partit va tapar que els cartells contra el candidat republicà i el seu germà Pasqual va sortir de dins de la formació

Recorden els cartells que van aparèixer a Barcelona abans de les eleccions municipals on sortien les cares d'Ernest i Pasqual Maragall amb el lema 'Fora l'Alzheimer de Barcelona'? La seva aparició va causar molt d'enrenou i també la indignació d'ERC en plena campanya -recordem que Pasqual Maragall, expresident de la Generalitat i germà de l'Ernest, té Alzheimer-. Doncs bé, ara una investigació periodística ha destapat que aquesta campanya de desprestigi contra qui era el candidat republicà a la capital catalana va sortir de dins de les files d'Esquerra.

Ha estat el Diari Ara qui ha destapat tota la trama. Va ser un militant republicà de l'Anoia qui es va posar en contacte amb tres joves d'Igualada per difondre a Barcelona amb aquests cartells lamentables. La idea era crear allò que s'anomena una operació de falsa bandera. El pitjor de tot és que el mateix partit ho va descobrir i va decidir tapar-lo perquè no sortís a la llum la informació. És més, fins i tot ho van amagar a l'afectat, Ernest Maragall, que no se'n va assabentar fins al cap de 10 mesos.

Cartells enganxats a una paret amb la frase

Poc després d'aparèixer els cartells, dirigents d'ERC van saber que la campanya va estar orquestrada des de dins del partit mateix. Tot i això, ni van obrir una investigació interna ni van informar Ernest Maragall. De fet, segons publica el Diari Ara, la comunicació entre la cúpula republicana i els impulsors de la campanya va ser constant abans i després de l'aparició dels cartells.

Fins i tot, l'ideòleg de la campanya va arribar a cobrar fins a 3.000 euros d'una empresa afí al partit, publica el diari que ha destapat la trama. També un dels joves que va penjar els cartells va emetre un mínim de tres factures a aquesta mateixa empresa.

La cúpula d'ERC sabia això dels cartells d'Ernest Maragall i ho va intentar tapar

L'enllaç entre els impulsors de la campanya 'Fora l'Alzheimer de Barcelona' amb les cares de Pasqual i Ernest Maragall i la cúpula d'ERC era ni més ni menys que Sergi Sabrià. Aleshores, Sabrià no formava part de l'estructura del partit, però sí de la Generalitat: exercia de director de l'Oficina del President Pere Aragonès. L'altre enllaç entre els creadors dels cartells i el partit era Marc Colomer, vicesecretari de comunicació d'ERC en aquella època.

Sergi Sabrià (ERC) a Cafè d'Idees de RTVE

És més, Sergi Sabrià i el militant de l'Anoia que va idear el pla van mantenir contactes i, fins i tot, Sabrià, que actualment exerceix de viceconseller d'Estratègia i Comunicació del Govern en funcions, li va fer diverses indicacions com que no es comprés cap altre telèfon o que mantingués un perfil discret a les xarxes socials.

El Diari Ara es va posar en contacte amb Sergi Sabrià i va admetre que ho va saber tot poc després que apareguessin els cartells, però nega que ell hi estigués involucrat. En qualsevol cas, el que sí que és clar és que va optar per ocultar la informació a Ernest Maragall i la seva família.

Per la seva banda, el partit nega que coneguessin la trama. "No ho hauríem permès", han assegurat, desvinculant-se de tota responsabilitat i acusant només el militant implicat. Oriol Junqueras, president d'ERC fins al 10 de juny, diu que tampoc en sabia res, igual que l'entorn de Pere Aragonès.

➡️ Política

Més notícies: