Persona emmanillada sent escortada per un oficial de policia.
POLÍTICA

La ciutat de Catalunya amb un 34% més de delictes: no són només percepcions

La localitat de l'Amposta s'enfronta a l'augment de la inseguretat i les okupacions

L'augment de la inseguretat no és un fenomen circumscrit només a Barcelona. Hi ha altres ciutats on la situació és igualment preocupant. Com es va explicar fa uns quants mesos en aquest mitjà, la ciutat de Manresa, per exemple, també s'enfronta a aquest problema social.

Segons dades del Ministeri de l'Interior en el balanç de criminalitat, Manresa va tancar el 2023 amb un augment de la delinqüència convencional del 8,7%. Les autoritats polítiques d'ERC - tant el conseller Elena com l'alcalde Aloy - van insistir que eren “percepcions” i “sensacions”. Però la realitat va tornar a fer acte de presència i només durant el primer semestre del 2024 Interior va registrar un augment de la delinqüència del 10%.

Policies aturant dues persones contra una paret.

I el mateix es podria dir de Figueres, Badalona, Lleida i d'altres ciutats catalans. Això explica que hàgim assistit a un consens involuntari entre molts alcaldes catalans de tots colors polítics. Fins i tot l'alcalde cupaire de Berga, Ivan Sànchez, ha demanat mà dura contra la multireincidència.

I la darrera localitat catalana a destacar per l'augment de la inseguretat ha estat Amposta. La capital de la comarca del Montsià presenta unes dades preocupants en matèria de seguretat. A més, i com és habitual, aquesta situació d'Amposta també apunta a l'espinós debat de la vinculació entre delinqüència i immigració il·legal.

Problemes a Amposta

Si acudim al darrer balanç de criminalitat d'Interior, Amposta presenta entre el primer semestre del 2023 i del 2024 un augment del 15% de la criminalitat convencional. Però és que entre el 2022 i el 2023 les infraccions penals van augmentar un 34,1%. Així mateix, Amposta presenta allò que alguns criminòlegs com Samuel Vázquez anomenen “zones de confort criminal”.

En aquest sentit, la localitat presenta un problema amb l'okupació, els infrahabitatges i les cases buides, que actuen com a reclam criminal:

Tot això genera un brou de cultiu on floreixen la multireincidència i els desordres públics, moltes vegades protagonitzats per joves d'origen estranger. Alhora, aquesta degradació de l'espai públic ha augmentat la tensió política, amb l'oposició de Junts criticant el desordre migratori.

Per la seva banda, el govern municipal d'ERC, amb Adam Tomàs al capdavant, no surt del guió republicà. Parlen de l'oposició com a “racistes” i “extrema dreta”, i plantegen el risc que “es trenqui la pau social” a Amposta. De moment, la pau social prèvia a aquest augment de la inseguretat sí que està en risc.

➡️ Política

Més notícies: