Ignacio Garriga parlant en un podi amb el logotip del Parlament de Catalunya al fons.
POLÍTICA

Vox acusa el Govern de fomentar amb diners públics la contractació d'il·legals

Garriga ho compara amb la situació de Catalunya: 'per al 25% de joves catalans a l'atur no hi ha plans milionaris'

Vox denuncia que el Govern de Salvador Illa destinarà 19 milions d'euros per a una nova convocatòria del programa ACOL.

Es tracta d'un programa gestionat pel SOC i que té com a objectiu inserir al mercat laboral els immigrants en situació irregular. Aquest programa es va posar en marxa el 2019 i, segons informa la Generalitat, ha beneficiat 1.720 persones “en situació de vulnerabilitat”.

ACOL subvenciona la contractació d'un any a temps complet d'aquelles persones que compleixin els requisits d'arrelament social. Així mateix, un cop acabat el contracte, se'ls ofereix acompanyament per inserir-se a l'empresa en la qüestió. I també va a compte del pressupost públic les hores d'acompanyament del tècnic d'inserció (182) i les hores de formació (60-80).

Diversos immigrants desplaçats des de Canàries a l'alberg Sendasur, a 31 d'octubre de 2023, a O Porriño, Vigo, Galícia

La postura de Vox: acabar amb l'efecte crida

En un missatge a xarxes socials, el líder de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, ha carregat contra aquesta nova edició del programa. Garriga denuncia que “per al 25% de joves catalans a l'atur no hi ha plans milionaris”. Així mateix, Garriga insisteix que “no és efecte crida, és invasió planificada”.

A principis d'aquest any, quan ERC encara estava al Govern, Vox ja va criticar aquest programa d'inserció social. Segons Vox, aquesta classe de mesures reforcen el model migratori fallit, que encoratja l'efecte crida a través de les subvencions i l'assistència social.

Sobre aquest assumpte, des de Vox han insistit moltes vegades que la política migratòria hauria de començar per tallar l'efecte crida. Fa menys d'un mes, per exemple, van demanar que el Parlament mostrés el rebuig a les ONG que fomenten la immigració il·legal. De la mateixa manera, a Vox insisteixen que el “drama humanitari” de la immigració és indissociable de l'efecte crida.

Canvi de rumb a Europa

I si Europa no dona explícitament la raó a Vox, sí que li dona als seus principals socis internacionals, com Giorgia Meloni. La Comissió Europea, amb Ursula Von der Leyen al capdavant, ja ha assumit la necessitat de deportacions i un control migratori més estricte. Fins al punt que s'ha vist obligada a promocionar la política migratòria de Meloni.

Això és sinònim que la UE assumeix la realitat de l'efecte crida, que era una de les obsessions de la primera ministra Meloni. I és que un dels objectius d'establir “centres de retorn” a l'estranger, com Itàlia fa amb Albània, és desincentivar la immigració des de l'origen.

De moment, aquesta mesura ja ha trobat el suport de 17 països membres, entre els quals hi ha governs socialdemòcrates i identitaris. De fet, Espanya s'ha quedat pràcticament sola davant d'aquest nou canvi de rumb de la Comissió. Cosa que explica, i no per casualitat, que Feijóo hagi visitat Meloni per aplaudir el seu model migratori.

➡️ Política

Més notícies: