Imatge d'un dispositiu policial en què diversos agents identifiquen diversos presumptes delinqüents mentre desenes de persones observen darrere un cordó policial
POLÍTICA

Manresa, el fracàs del negacionisme: les conseqüències de tapar la realitat delictiva

En aquesta ciutat governada per ERC continua augmentant la delinqüència

Manresa va inaugurar el juliol passat una nova comissaria mixta per a agents dels Mossos d'Esquadra i la Policia Local. El motiu era "combatre la sensació d'inseguretat", va dir el conseller de l'Interior d'ERC, Joan Ignasi Elena. L'alcalde de la ciutat, Marc Aloy, també reforçava aquest relat que, el que hi ha a la capital del Bages, no és inseguretat, sinó una “percepció” o una “sensació” d'inseguretat.

El polèmic Marc Aloy, que ara ha impulsat una candidatura alternativa a Oriol Junqueras per presidir ERC, és un dels grans valedors d'aquest corrent bonista que parla de percepcions per maquillar l'auge evident de la inseguretat. Un corrent que basa el seu discurs en el negacionisme delinqüencial del sempre ens va voler convèncer Joan Ignasi Elena.

Marc Aloy, alcalde de Manresa, assegut en una roda de premsa a la sala de premsa de l'Ajuntament de Manresa

De fet, Manresa ha esdevingut, des de fa temps, una bona mostra de la divisió de la societat en qüestions de seguretat. Mentre l'any passat centenars de persones sortien als carrers de la ciutat per exigir mesures davant l'augment de la delinqüència, l'esquerra intentava deshumanitzar els protestants acusant-los de “racistes”.

Tot i el cansament de molts veïns, l'alcalde -juntament amb mitjans subvencionats- sempre repeteix això que els índexs de seguretat de la ciutat són més baixos que els d'altres localitats properes o que la mitjana de Catalunya. Qualsevol excusa és bona per aferrar-se al teu discurs bonista i intentar negar o maquillar l'auge de la delinqüència al teu municipi.

El problema que tenen Marc Aloy i l'esquerra amb el negacionisme delinqüencial és que la realitat és tossuda. I les darreres dades publicades evidencien que, de “percepcions”, res de res. El que passa a Manresa és que la inseguretat no para d'augmentar.

Marc Aloy parlant en un esdeveniment sostenint un micròfon.

Aquesta localitat de gairebé 80.000 ja va tancar el 2023 amb un augment de la delinqüència convencional del 8,7% respecte de l'any anterior. Van pujar especialment els delictes de violacions (+92,9%), lesions i baralla tumultuària (+35,8%), robatoris amb violència (+15,5%), sostraccions de vehicles (+27%) o furts (10, 9%). El 2024 va començar encara pitjor: el primer trimestre de l'any van augmentar els fets delictius un 16% respecte al mateix període de l'any passat.

Noves dades: la delinqüència continua disparada a Manresa

L'últim balanç de criminalitat del Ministeri de l'Interior amb dades dels sis primers mesos del 2024 han donat més llum a aquesta lluita entre la inseguretat i la “percepció d'inseguretat” que defensa l'esquerra i Marc Aloy. I, novament, les dades oficials no deixen en bon lloc el seu relat bonista. Sembla que com més reforcen aquesta idea negacionista, més augmenta la delinqüència a Manresa.

Centenars de ciutadans de Manresa es manifesten contra la inseguretat a la ciutat

Els fets delictius a Manresa s'han incrementat un 10% els primers sis mesos del 2024 respecte al mateix període de l'any anterior. Augmenten els delictes contra la llibertat sexual (+23,5%), els robatoris amb violència i intimidació (+46,1%), els robatoris amb força a domicilis (+21,6%) i el tràfic de drogues (+200) %). També ho fa l'apartat “resta de criminalitat convencional” (+19%) i els ciberdelictes (+13,8).

Els homicidis i assassinats es mantenen, encara que, a diferència de l'any passat, en lloc d'haver-hi un homicidi consumat i una temptativa, aquest 2024 hi ha hagut zero consumats i dues temptatives. Això sí, baixen els delictes per lesions i baralla tumultuària (-15,8%), els furts (-5,3%) i els robatoris amb força en establiments.

➡️ Política

Més notícies: