Plànol mitjà de Josep Sánchez Llibre parlant des d'un faristol de Foment de Treball aixecant els dos dits índexs
POLÍTICA

Els empresaris catalans no veuen clara l'amnistia

El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, insisteix que les empreses 'volen tornar', però no amb aquest panorama

L'alt voltatge polític té un efecte econòmic, sobretot pel que fa a l'estabilitat i la confiança. Més encara a Catalunya, on una de les prioritats és que tornin les empreses que se'n van anar el 2017. Al seu dia, la patronal catalana es va comprometre a ajudar i ho va fer, però a aquest ritme veuen difícil aconseguir-ho.

Oportunitats perdudes

Un dels primers actors de la societat civil catalana a pronunciar-se a favor de l'amnistia va ser la patronal. Van acceptar la interpretació de Sánchez que la llei estava destinada a normalitzar la situació, cosa que ajudaria a generar el clima que volen les empreses. Aquesta música va agradar a les orelles del lobby empresarial català, que va beneir l'amnistia i tots els intents previs per calmar les aigües.

Pla mitjà de Carles Puigdemont de peu darrere d'un faristol amb un fons blau en una roda de premsa a Brussel·les

El cas més sonat – i important – va ser el de CaixaBank. És la peça d'or: sense CaixaBank, sembla difícil arrossegar la resta. Al capdavall, Fainé té molta veu i el banc moltes participacions estratègiques. De moment, Fainé ha revalidat com a president i ha posat algú de la seva màxima confiança al comandament del braç financer, Criteria. L'objectiu de mantenir-la fora de perill dels polítics per ara està garantit.

Per la seva banda, Foment del Treball ha donat suport durant aquests anys al rosari de taules de diàleg que han anat sortint. “Sabem que no és fàcil, però tampoc és impossible”, va dir el 2022 sobre la tornada de les empreses. Ara com ara, no ho ha aconseguit. Tampoc l'ampliació del Prat: “1.700 milions que es van deixar escapar”, va dir ahir mateix.

Tensió entre patronals i Gobierno

En un acte amb la CEOE, Sánchez Llibre ha parlat que cal “confiança”, que és la manera que tenen els empresaris de dir que no els agrada una determinada política. En aquest cas, la manera com es desenvolupa la tramitació de l'amnistia. Garamendi va parlar de “comunisme” amb la proposta de Junts de sancionar les empreses i ara fa referència a l'amnistia com un “camp de mines”.

“Sense necessitat de subvencions o mesures coercitives, les empreses tornaran quan ho creguin oportú, estic convençudíssim”, ha dit Sánchez Llibre. És a dir, un toc d'atenció a la idea de Junts de sancionar les empreses que no tornin.

Però tornin o no, les relacions entre patronal i Gobierno no són les millors. Els empresaris no estan d'acord amb la manera com Yolanda Díaz ha aprovat mesures com la pujada de l'SMI. Per això, deixen caure que seria millor que Sánchez s'entengués amb Junts, el PNB i fins i tot ERC.

Garamendi ha aprofitat per enviar un encàrrec i ha dit que, entre una cosa i l'altra, Barcelona ja s'ha quedat sense l'Agència Europea del Medicament i sense l'ampliació del Prat. Sánchez Llibre ha estat més optimista i ha explicat que el clima dʻestabilitat arribarà a Catalunya abans o després.

➡️ Política

Més notícies: