Míriam Nogueras, amb cara d'enfadada, asseguda al seu escó al Congrés dels Diputats
POLÍTICA

Junts activa el seu xantatge a Pedro Sánchez amenaçant les empreses

Condicionen el suport als decrets del Govern a què les empreses que no tornin a Catalunya puguin ser sancionades

Junts continua amb la seva estratègia de marcar perfil propi mitjançant xantatges als uns i als altres. Després de tombar els decrets de Sánchez per un risc sobre l'amnistia que no veuen ni el PNB ni ERC, ara es dirigeixen a les empreses. Condicionen el seu suport als decrets a què es permeti sancionar a les empreses que van fugir en 2017 i que tinguin la producció a Catalunya.

Junts cerca perfil propi

Junts ha passat de no tenir cap paper a ser un dels puntals del govern de Sánchez. Això ha fet que el relat del partit hagi canviat de dalt a baix. D'una política del “no” radical durant anys han passat al pragmatisme.

Però aquest pragmatisme no és fàcil de vendre entre el votant independentista i Junts té els ulls posats a les properes autonòmiques. Per això, la seva reincorporació a la política es manifesta entre altres coses en la competència amb ERC. Calia esperar, doncs, que Junts intentés equilibrar el pragmatisme amb un perfil molt dur. Si no, se'ls podria dir el mateix que ells deien d'ERC: traïdors.

I d'aquí el to maximalista que Junts presenta des que va pactar la investidura. Tombar els decrets de Sánchez amb l'excusa del perill que impliquen per a l'amnistia és la primera oportunitat que tenen per fer-se valer. Perquè ERC, que també és el primer interessat a l'amnistia, no diu que els decrets la posin en perill.

La tornada de les empreses

Però el que és fonamental, Junts ja ho té: desmarcar-se d'ERC i augmentar la posició de força. Ara diuen que estan oberts a aprovar els decrets si compleixen algunes condicions. La primera, que es presentin per separat, la segona, que se sancionin les empreses catalanes que se'n van anar el 2017.

Puigdemont busca beneficiar les empreses que es van quedar - com Grifols, que s'enfonsa a la borsa - i sancionar les que se'n van anar. Volen derogar així el "decret Guindos", que va ser una petició expressa dels empresaris catalans al llavors ministre Luis de Guindos. Amb aquest decret, una empresa podia canviar de seu sense l'aprovació del consell d'administració, cosa que donava agilitat a l'operació.

El pla per tornar de tornada a les empreses a Catalunya era als acords d'investidura del PSOE i de Junts. I les sancions és una cosa que Junts ja comenta des de l'estiu. Però a menys que sigui una altra postura maximalista, no quadra amb el que diuen els empresaris: que tornaran quan percebin estabilitat política

➡️ Política

Més notícies: