A Carles Puigdemont se li complica l'amnistia: nou cop del Suprem a l'expresident
S'allunya la possibilitat que el líder de Junts torni a Catalunya (de moment)
El possible retorn de Carles Puigdemont a Catalunya s'allunya. Si més no, de moment. El Tribunal Suprem ha donat aquest dilluns un altre cop al líder de Junts perquè considera que la malversació no és amnistiable. Per tant, ha decidit mantenir l'ordre de detenció que pesa sobre l'expresident de la Generalitat i també sobre Toni Comín i Lluís Puig.
Després de consultar les parts implicades, el jutge Pablo Llarena ha decidit no aplicar l'amnistia a Carles Puigdemont pel delicte de malversació. Segons el magistrat, la mateixa llei marca que no serà amnistiable tota aquella malversació que impliqués enriquiment personal. I considera que és el cas del líder de Junts per Catalunya.
A E-Notícies ja us vam explicar quina estratègia podria seguir el Tribunal Suprem per considerar que sí que hi va haver enriquiment personal. I és que, malgrat no haver-se embutxacat directament diners per l'organització del referèndum de l'1 d'octubre del 2017, si haguessin pagat de la butxaca els costos del referèndum haurien perdut patrimoni. Per tant, sí que estaríem davant d'un enriquiment indirecte.
A més, el Tribunal Suprem també ha planejat dubtes al Tribunal Constitucional sobre l'aplicació de l'amnistia pel delicte de desobediència. Cosa que ja entrava dins dels plans que tothom preveia i que permetria allargar els terminis per aplicar l'amnistia fins a uns sis mesos.
El Suprem també s'ha pronunciat sobre la inhabilitació d'Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa. En aquest cas ha estat el jutge Manuel Marchena qui ha signat la interlocutòria. A aquests quatre polítics processistes també els nega l'aplicació de l'amnistia pel delicte de malversació. Junqueras i companyia van ser indultats pel Govern de Pedro Sánchez, però es van mantenir les inhabilitacions. Per tant, segueixen sense poder-se presentar a eleccions mentre se'ls negui l'amnistia, com ha estat el cas.
Els jutges del Suprem consideren, a més, que en tots aquests casos, la malversació que es vol amnistiar xoca directament contra la lluita contra la corrupció a la Unió Europea. Tot i això, TS ha descartat presentar dubtes al Tribunal de Justícia de la Unió Europea perquè creu que no hi ha marge d'interpretació d'una llei que deixa clar que la malversació en casos d'enriquiment personal no és amnistiable.
Més notícies: