Toni Comín, acusat de fer servir diners del Consell de la República per a despeses personals
Excol·laboradors haurien presentat proves i dades que assenyalen a la mà dreta de Puigdemont
S'estreny el setge sobre Toni Comín. L'eurodiputat de Junts i mà dreta de Carles Puigdemont al Consell de la República ha estat assenyalat per un suposat ús fraudulent dels recursos de l'entitat per a despeses personals.
L'escàndol esclata després que l'empresa Catglobal ASB, que dóna cobertura legal i econòmica al Consell de la República, denunciés unes presumptes irregularitats en la comptabilitat i les finances de l'òrgan. Allò va fer saltar totes les alarmes.
El principal assenyalat va ser Toni Comín, que dirigeix el Consell de la República amb Carles Puigdemont, i que feia d'enllaç entre l'esmentada empresa i l'entitat independentista. El problema és que en aquest cas plou sobre mullat. Comín fa temps que és al punt de mira per les seves maniobres al capdavant de l'executiva del Consell, i molts l'acusen d'utilitzar aquest organisme per lucrar-se i beneficiar familiars i amics.
Segons fonts internes citades pel periodista Quico Sallés a El Món, Toni Comín hauria utilitzat fons gestionats pel Consell de la República per a despeses personals. La denúncia procedeix d'excol·laboradors de l'entitat, que parlen de situació que "fa feredat" i de manca de transparència. Pel que sembla haurien aportat proves i dades que demostren la gravetat de la situació que deixa molt tocat l'home de palla de Puigdemont a Brussel·les.
Crisi al Consell: Toni Comín assenyalat
El que fins ara semblaven només rumors, de cop i volta ha desfermat una crisi institucional al més alt nivell. La documentació aportada per lempresa denunciada serà detingudament examinada per les altes instàncies del Consell de la República.
L'encarregada de gestionar la crisi és precisament Aurora Madaula, exdiputada díscola de Junts que va denunciar assetjament masclista al grup parlamentari de Junts. Persona propera al sector de Laura Borràs, està enfrontada al sector convergent (Jordi Turull i Josep Rull) en què s'ha recolzat Carles Puigdemont per donar el recent viratge estratègic i orgànic al partit. Madaula va respondre amb “alarma, consternació i indignació” a la denúncia que assenyala l'entorn de Puigdemont, i va prometre arribar fins al final.
Una altra cosa és el Govern del Consell. L'òrgan executiu encapçalat per Carles Puigdemont (president) i Toni Comín (vicepresident) ha optat per preparar en silenci la defensa i el contraatac davant d'acusacions tan greus.
La polèmica deixa molt tocats Toni Comín, d'una banda, i el Consell, de l'altra.
Toni Comín va encapçalar la candidatura a les recents eleccions europees en què Junts va passar de tres eurodiputats a només un. Mà dreta de Puigdemont a l'exili, Comín ha estat assenyalat per amplis sectors del partit com un dels responsables de la fracassada estratègia judicial de Junts i Puigdemont. A això s'hi afegeix l'ombra de la sospita del cop autoritari dins del Consell, i del seu ús per a despeses personals.
Pel que fa al Consell, aquest va ser impulsat per Puigdemont per fer de govern paral·lel a l'exili després de l'aplicació del 155. Malgrat l'èxit inicial, el fracàs del procés i les acusacions d'autoritarisme a la cúpula van portar una allau de baixes fins a convertir-lo en un òrgan residual. Aquesta nova crisi és l'estocada final d'un projecte al servei dels interessos polítics i personals de Carles Puigdemont.
Velles picabaralles, noves acusacions
El Consell de la República encara no s'ha recuperat de la guerra civil viscuda fa uns quants mesos, durant les negociacions de Junts amb el PSOE.
Carles Puigdemont i Toni Comín van urdir una estratègia per eliminar l'òrgan legislatiu del Consell de la República, que exercia com a contrapès de l'executiva. Tot i al·legar raons de caràcter organitzatiu, l'Assemblea de Representants va acusar el Govern del Consell de voler dilapidar la democràcia interna. El motiu no era altre que impedir les crítiques a Puigdemont en plenes negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez.
En aquell context es va produir la dimissió dels membres de la Sindicatura Electoral del Consell. Els seus responsables van acusar Comín de “vol revisar o sotmetre decisions preses per la Sindicatura a interessos personals o polítics”.
Allò va augmentar l'animadversió cap a Toni Comín dins del Consell de la República, o el que en queda. Cada vegada són més els que aixequen la veu contra l'autoritarisme de l'eurodiputat de Junts, que acusen de convertir l'organisme en el seu quiosquet particular. Una acusacions que ara tornen a cobrar sentit, després de la recent denúncia que posa Comín al centre de la diana.
Més notícies: