Primer pla de Carles Puigdemont
POLÍTICA

Per què el Suprem podria considerar que la malversació del procés no és amnistiable

Hi ha motius perquè la justícia consideri que sí que hi va haver lucre personal per part dels líders processistes

L'amnistia als líders processistes ja es troba de ple a l'àmbit judicial. Els jutges que porten les diferents causes l'han d'aplicar en un termini de dos mesos. Tot i això, hi ha dubtes sobre si alguns dels delictes als quals s'acusa Carles Puigdemont i companyia són realment amnistiables.

Bàsicament estem parlant de la malversació. La Fiscalia General de l'Estat va imposar el seu criteri, contra una part destacada de la fiscalia, que consisteix en considerar que els processistes acusats de malversació han de ser amnistiats. Però molts jutges no acaben de tenir clar que hagi de ser així. Per aquest motiu és molt probable que molts d'ells presentin dubtes al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

Carles Puigdemont i Salvador Vergés aplaudint somrients en un acte de Junts per Catalunya

Un dels principals punts de desacord sobre això és si hi va haver lucre personal o no dels impulsors del procés en aquests casos de malversació. La llei d'amnistia deixa clar que seran amnistiables els casos de malversació exceptuant “aquells que impliquen un enriquiment personal o un benefici patrimonial”.

I aquí és on el Tribunal Suprem podria tenir una via d'escapament per no perdonar Carles Puigdemont i altres líders processistes. Quin és el motiu pel qual el Suprem podria considerar que sí que hi va haver ànim de lucre a la malversació del procés?

El fiscal del Suprem Salvador Viada ho explicava fa uns dies en una entrevista a Trece Televisión. “Enriquiment personal significa també aplicar els fons sostrets a una causa política que, si te l'haguessis de pagar tu, t'empobriries?”, va dir iniciant la seva exposició.

“Ells poden dir 'no mira, jo aquests fons públics els aplico a una causa il·legal i que es declara delictiva, però no m'emporto els diners'. I jo puc dir, home, no t'emportes els diners, el que passa és que si ho haguessis de pagar tu, ho perdries”, va explicar. Per tant, el patrimoni personal dels impulsors del procés s'estaria beneficiant “de manera indirecta” i “a través dels beneficis que aquesta causa t'acabarà produint a tu”. “Són temes discutibles”, va afegir el fiscal Viada.

Així, doncs, aquest seria el principal motiu pel qual la malversació del procés podria acabar no sent amnistiable per part del Tribunal Suprem. Perquè, segons aquesta teoria, no hi va haver enriquiment personal directe, però sí indirecte. El que és clar és que segueixen sorgint dubtes al voltant d'aquesta llei i que no és del tot clar que, finalment, tots els líders processistes puguin alliberar-se de tots els delictes pels quals van ser condemnats o acusats, inclòs Carles Puigdemont.

➡️ Política

Més notícies: