Salvador Illa assenyalant amb el dit índex durant una conferència.
POLÍTICA

El Govern fulmina un dels assenyalats per l'assassinat de la Núria López

El nou executiu català segueix aplicant canvis per millorar el sistema penitenciari a Catalunya

Canvis importants a la Conselleria de Justícia de la Generalitat. Aquest dimarts, el Govern ha acordat la destitució de David Font al capdavant del CIRE, el Centre d'Iniciatives per a la Reinserció. El substituirà Daniel Ortiz, fins ara director general de la Fundació Casa de la Misericòrdia de Barcelona. Es tracta d'una decisió determinant en el gir que vol fer el nou executiu a l'actual model penitenciari català.

David Font, doncs, deixa de ser el director del CIRE després de gairebé dos anys al càrrec. Anteriorment, havia estat director de l'Agència Catalana de Turisme (2019-2021) i és, des del 2010, alcalde de Gironella. Ho és per l'agrupació d'electors Més x Gironella, tot i que ho havia estat abans per Junts i per CiU. Tot i això, més enllà de càrrecs, el que va ser militant del PDeCAT va ser un dels assenyalats després de l'assassinat de la Núria López, la cuinera de Mas d'Enric que va morir a ganivetades a mans d'un reclús.

David Font i Ester Capella somrients, estan drets a l'aire lliure davant d'un autobús.

Iulian Odriste, l'assassí de la Núria López, treballava a les cuines d'aquest centre penitenciari de Tarragona. I ho feia malgrat tenir antecedents per haver matat a punyalades una altra dona. Qui s'encarrega de la gestió dels llocs de treball dels reclusos a les presons és precisament el CIRE que, fins ahir, dirigia Font.

Que en el cas de Núria van fallar els protocols i es van cometre errors ho va admetre fins i tot el Síndic de Greuges. A més, fonts penitenciàries van denunciar a E-Notícies que en la incorporació d'Odriste a les cuines es va prioritzar l'eficiència (tots van admetre que l'assassí desenvolupava bé les tasques) a la seguretat.

De fet, aquestes fonts consultades per aquest diari asseguren que el CIRE era el primer interessat a tenir l'assassí de Núria a cuines malgrat els seus antecedents. I que no seria estrany, afirmen, que hi hagués hagut pressions a la direcció del centre perquè recol·loquessin Odriste a la cuina després d'haver agredit un altre reclús uns mesos abans del fatal assassinat del mes de març passat.

Gemma Ubasart al Parlament de Catalunya

La destitució de David Font al capdavant del CIRE, però, és un dels canvis que el nou Govern està aplicant en matèria penitenciària. I és que aquest dilluns es coneixia la modificació del protocol que regeix la inclusió d'assassins a segons quins llocs de treball a les presons catalanes.

Un canvi celebrat pels treballadors dels centres penitenciaris catalans

Fa unes quantes setmanes, l'anterior equip de la Conselleria va elaborar un nou protocol que seguia permetent l'accés d'assassins a llocs de treball amb accés a utensilis potencialment perillosos. El document va generar una onada de queixes, especialment de funcionaris de presons, i ara el nou Govern, amb Ramon Espadaler al capdavant de Justícia, ha fet marxa enrere amb unes noves directrius.

Ramon Espadaler en primer pla amb ulleres

Segons el nou protocol, els delinqüents amb delictes de sang estaran vetats en aquests llocs de treball. Es corregeix així una mesura caracteritzada pel bonisme que va imposar la ja exconsellera de Justícia, Gemma Ubasart, i l'exsecretari general de mesures penals, Amand Calderó. En declaracions a E-Notícies, representants del col·lectiu Marea Blava, que agrupa els treballadors penitenciaris a Catalunya, han celebrat el canvi de rumb en aquesta matèria.

“Entenem que aquesta modificació és un encert. La nova mesura no implica que aquest tipus de reclusos es quedin sense feina, sinó que se'ls donarà espais més adequats i no en àrees on tinguin accés a tisores, ganivets i altres elements que puguin ser usats per posar en risc la vida, la seguretat i la integritat del centre, de la resta d'interns i dels treballadors”, expliquen. El sindicat CSIF també ha fet els canvis en els protocols.

Segons ha pogut saber E-Notícies, aquest canvi de protocols obligará a aproximadament la meitat d'interns que desenvolupen tasques en aquests llocs de treball a buscar alternatives. Serà un dels grans reptes que tindrà ara el CIRE amb el seu nou director al capdavant. Tot i que el percentatge d'afectats variarà segons el centre i cada un d'ells està calculant quina serà la seva afectació real, un gran nombre de reclusos violents (en algun centre podria arribar al 75%) que ara treballa en cuines, tallers o similars, hauran de ser recolocats.

➡️ Política

Més notícies: