Cel·les de la Cardel de Puig basses
POLÍTICA

Destinen un assassí de Mas d'Enric a una zona amb accés a utensilis perillosos

Els funcionaris recorden el cas de Núria i denuncien una 'clara falta d'empatia cap als treballadors'

De moment, la tensió a les presons catalanes no desapareix. Aquesta vegada, el sindicat CSIF ha denunciat l'assignació d'un reclús condemnat per assassinat a la cafeteria dels funcionaris al Centre Penitenciari de Mas d'Enric, a Tarragona.

Davant d'aquest fet, els funcionaris tornen a enviar un missatge al conseller Espadaler. "És imprescindible que es prioritzi la protecció del personal per sobre de qualsevol altra consideració", expliquen en un nou comunicat.

Imatge de les protestes per l'assassinat de Núria

Riscos de seguretat

Amb l'assignació a la cafeteria, l'intern en qüestió - condemnat a 18 anys per apunyalar la víctima més de 30 vegades - tindrà accés directe a utensilis perillosos. Com explica CSIF, això comporta evidents riscos de seguretat. “És ben sabut que els presos no senten especial estima pel personal penitenciari”, assenyalen els treballadors.

Així mateix, aquest intern ja té un contacte directe i assidu amb el personal penitenciari. “L'intern té contacte amb tots els funcionaris i un cuiner del CIRE entre setmana. A més, durant tota la setmana té accés a les oficines, el vestuari i la resta”, explica CSIF.

De la mateixa manera, els funcionaris expliquen un altre error de gestió directiva que resulta força preocupant. I és que ni la mateixa direcció del centre, denuncia el sindicat, sap amb precisió “la quantitat dels utensilis perillosos presents a la cuina en aquest lloc”.

Els treballadors no entenen el canvi

Segons explica el sindicat, després de l'assassinat de Núria, es van implementar mesures urgents per allunyar els interns perillosos de zones amb eines potencialment perilloses. Tot i això, sembla que aquesta mesura s'ha revertit.

El motiu de la inquietud dels funcionaris és que no és el primer cas recent d'un reclús violent que assignat a una posició de risc. L'altre cas va passar fa uns dies a la presó de Ponent, “el que va portar els Serveis Penitenciaris catalans a apartar-lo immediatament després de conèixer la situació per la premsa”, explica CSIF

Pati de la presó de Mas d'Enric, a Tarragona

El sindicat ha expressat el seu desconcert, criticant el que consideren una manca de coherència en les polítiques penitenciàries. "No comprenem per què s'ha revertit aquesta política preventiva", se sorprenen els treballadors.

Un sistema penitenciari en crisi

Cal recordar que aquesta situació passa a la presó de Mas d'Enric, de manera que rememora el traumàtic assassinat de Núria López. "Aquestes actuacions són una mostra de la negligència total dels nostres responsables penitenciaris i és una clara falta d'empatia cap als treballadors", assenyala el sindicat.

En aquest sentit, CSIF ha instat una altra vegada el nou Govern a actuar de manera immediata, exigint un canvi en la política penitenciària que garanteixi la protecció del personal. "És imprescindible prioritzar la seguretat dels treballadors, evitant posar en perill les seves vides assignant interns perillosos a posicions crítiques", insisteix el sindicat.

El secretari general de PSC-Units per Avançar, Ramón Espadaler, durant la interpel·lació del PSC-Units al Govern sobre el deute de la Generalitat amb l'àmbit local, al Ple del Parlament, a 2 de novembre de 2021, a Barcelona

Certament, la gestió de les presons serà un dels temes més espinosos per al conseller Espadaler, que ha heretat un sistema penitenciari en crisi. Com és sabut, els incidents a les presons catalanes han anat en augment, i les agressions als funcionaris s'han disparat els últims anys.

➡️ Política

Més notícies: