Imatge de dos agents de la Guàrdia Urbana passejant per Barcelona
POLÍTICA

L'Ajuntament de Barcelona fa un pas més en la lluita contra els multireincidents

Es tracta d'un pla pilot per oferir assistència jurídica a les víctimes dels delinqüents multireincidents

El PSC ha arribat al poder a Catalunya i controla dos pols fonamentals, com ara la Generalitat i l'Ajuntament. Ara, part de la seva estratègia per mantenir el poder passarà per abordar el problema de la seguretat. I és que, a més que les dades són clares, la seguretat és la primera preocupació dels barcelonins, segons el baròmetre municipal del juliol.

Segons va exposar el president Illa, la seguretat seria una prioritat del seu nou Govern. Va avisar que les mesures arribaran aviat, però que els seus fruits no seran immediats. Per la seva banda, durant els darrers mesos l'alcalde Collboni també ha apujat el to en la lluita contra la multireincidència.

Jaume Collboni amb Salvador Illa en un acte de campanya electoral

El problema de la reincidència a Barcelona

Sobre la necessitat d'aturar la multireincidència, cal assenyalar que hi ha un consens social i polític força ampli. Així, per exemple, els jutges de Barcelona han demanat més recursos i el Col·legi d'Advocats també ha demanat mesures. De la mateixa manera, el Congrés dels Diputats es troba en tràmits d'endurir el codi penal.

Aquest consens interessa especialment a la ciutat de Barcelona, on la multireincidència arriba a cotes kafkianes. Segons la darrera Junta Local de Seguretat, a Barcelona hi ha 500 persones que acumulen 6.000 delictes. Així mateix, els cinc delinqüents més actius acumulen 228 delictes.

Fins que arribin els canvis legislatius oportuns, l'Ajuntament de Barcelona ja ha començat a prendre mesures. I segons explica avui La Vanguardia, l'última d'aquestes mesures consisteix a oferir assistència jurídica gratuïta a les víctimes de multireincidència. De moment, és un pla pilot.

Policies aturant dues persones contra una paret.

Advocats de l'Ajuntament

L'objectiu d'aquest pla pilot és doble. D'una banda, es vol que l'Ajuntament pugui ser acusació particular en els processos judicials. D'altra banda, també es vol enviar un missatge desincentivador als delinqüents.

Mentre duri el pla pilot, cada cop que es produeixi la detenció d'un multireincident, la Guàrdia Urbana oferirà la cobertura legal de l'Ajuntament. Però aquest servei només estarà disponible per a residents a Barcelona o persones amb nacionalitat espanyola. En el cas dels turistes, el més habitual és que no iniciïn un procés judicial.

Al mes que porta en marxa, l'Ajuntament s'ha personat en dos processos. Però cap ha acabat amb l'ingrés a la presó del multireincident. Com a molt, un dels delinqüents té obert un procés d'expulsió i de pena de dos anys de presó, que es resoldrà en un judici datat per al 2026.

➡️ Política

Més notícies: