Així és el calvari que pateixen els funcionaris de presons a les presons catalanes
Les protestes que ara protagonitzen els funcionaris no poden sorprendre ningú: fa mesos que denuncien la insostenible situació de les presons catalanes
L'assassinat de la cuinera de la presó de Mas Enric, Núria López, ha fet esclatar el polvorí de les presons catalanes. Un polvorí que al Govern l'ha esclatat a la cara i no perquè no el veiés venir. Durant mesos, els funcionaris de presons han denunciat per activa i per passiva que la situació al seu lloc de treball era insostenible.
Diversos comunicats de denúncia
“Entenem que vostè desconeix completament el que passa dins una presó”. Amb aquestes paraules, el sindicat CSIF es dirigia a la consellera Ubasart el mes de gener passat. Els funcionaris entenien que la consellera presentava un discurs bonista que “només mostra interès pel vessant de la població reclusa, donant l'esquena als treballadors i treballadores”.
Ja aleshores els funcionaris oferien dades preocupants sobre la seva tasca: 1.234 treballadors agredits o que han patit un intent d'agressió, cosa que dona gairebé 3 treballadors agredits al dia. Per tot això, van demanar la dimissió “immediata” tant d'Ubasart com del Secretari, Amand Calderó, ara a l'ull de l'huracà. Però, com s'esperava, la inacció del Govern es va mantenir i, en conseqüència, la situació de risc a les presons.
Un mes després d'aquest primer comunicat, CSIF en va emetre un altre per denunciar un nou episodi d'agressions a la presó de Lledoners. Un intern amb patologies psiquiàtriques va atacar un funcionari i li va trencar el pòmul i diverses costelles. Durant aquesta mateixa setmana - van explicar els funcionaris - hi va haver dues agressions més i l'assassinat d'un intern a les mans d'un altre. “Què més ha de passar perquè es prenguin de debò la problemàtica que vivim a les presons catalanes?”, van preguntar de forma tristament premonitòria.
Ubasart no dimiteix per “responsabilitat”
I sembla que ha hagut de passar l'assassinat d'una treballadora. Un succés que, a més, resulta especialment escabrós. L'intern va degollar la cuinera amb què col·laborava en les tasques de cuina i, després, es va suïcidar.
Ha estat aquesta tràgica situació la que ha fet satisfer el got i ha portat els funcionaris a la protesta. Han bloquejat les entrades de diverses presons i es mantenen fermes en la seva postura: s'asseuran a parlar si hi ha dimissions.
Per part seva, el Departament de Justícia no ho veu així. Tant Ubasart com Calderó assenyalen que dimitir és la “decisió més fàcil, però no la més encertada”. El motiu és que han de “gestionar aquesta situació, que és molt difícil i complexa”. Així mateix, assenyalen que el bloqueig de les presons obliga a mantenir els reclusos a les seves cel·les, cosa que “augmenta” la tensió i suposa un “risc” per al personal i per a la població reclusa.
Els ex-menys i la població reclusa
Al marge de les agressions, les presons catalanes són el punt de condensació dels problemes d'inseguretat que hi ha a Catalunya. És a les presons on es concentren les dinàmiques que el Govern d'ERC s'entesta a negar o desdibuixar. Com, per exemple, que més de la meitat de la població reclusa sigui estrangera, segons les dades del Departament de Justícia. O també que al voltant del 62% dels interns menors de 30 anys siguin estrangers.
De fet, E-Notícies va tenir accés a fonts penitenciàries que denunciaven que els interns que generaven més problemes eren els ex-menes. “És una passada el que arriben a liar-la”, van assenyalar aquest diari. Aquestes mateixes fonts apuntaven que la manca de mitjans i l'augment de joves que acaben a la presó representaven seriosos problemes de convivència, fins i tot per a la resta d'interns que sí que s'esforcen en la reinserció. Que és una cosa que els funcionaris reivindiquen aquests dies: que ells treballen per a la reinserció, però que ho han de fer amb les mínimes condicions de seguretat.
Més notícies: