Gemma Ubasart al Parlament de Catalunya

POLÍTICA

Gemma Ubasart descarta dimissions i decideix amenaçar els funcionaris de presons

Els treballadors donen una lliçó al Govern anunciant una treva mentre la consellera segueix enrocada a la seva posició

La crisi de les presons catalanes va pel camí de ser l'epitafi del govern en funcions d'ERC. El conflicte està reproduint tots els patrons de les successives crisis a què s'ha enfrontat el Govern, com ara la sanitària o la dels agricultors. Aquesta vegada, ni les amenaces aconsegueixen emmascarar la debilitat de l'executiu de Pere Aragonès.

La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha descartat dimissions al seu departament i ha optat per amenaçar amb sancions els funcionaris que no vagin a treballar. Els funcionaris segueixen en peu de guerra per l'assassinat d'una cuinera a mans d'un reu al centre penitenciari de Mas Enric (Tarragona). Els sindicats demanen la dimissió d'Ubasart i del secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, com a condició per començar a negociar.

Muntatge de Gemma Ubasart i una de les manifestacions a les presons de Catalunya

Els treballadors han donat una lliçó al Govern anunciant una treva per facilitar-ne l'entesa. No hi haurà mobilitzacions i no bloquejaran les entrades als centres almenys fins dijous. Mentrestant, l'esquerra segueix criminalitzant el col·lectiu dels funcionaris i elevant els presos a la categoria de víctimes.

Tensió entre Govern i sindicats

La situació a les presons catalanes és extrema. Justícia reconeix que hi ha 4.000 interns confinats a les cel·les per la falta de personal que en garanteixi la seguretat. Tot i això, les negociacions entre la conselleria i els sindicats encara no han començat perquè el departament de Gemma Ubasart, en lloc d'efectuar dimissions, recorre a les amenaces contra els funcionaris que protesten.

La tensió va en augment i els sindicats han plantat dues vegades la consellera les últimes hores. Ubasart ha recordat als funcionaris que no hi ha cap convocatòria de vaga i que, per tant, tenen l'obligació d'anar a treballar. "És una situació greu que posa en risc els drets i la seguretat dels interns i els treballadors que compleixen les seves obligacions laborals", ha afirmat la consellera.

El secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, afegeix que estan estudiant sancions contra els funcionaris que no treballaran. Tot i la debilitat del Govern en funcions i la tensió creixent a les presons, Justícia es nega a efectuar dimissions enrocant encara més el conflicte. Una manera de procedir que aquest govern ja va demostrar anteriorment amb les infermeres i els agricultors, sense anar més lluny.

L'esquerra criminalitza els treballadors

Al costat de l'enrocament de Justícia hi ha en marxa una campanya de criminalització dels funcionaris de presons per part de l'esquerra. Els titllen directament d'extrema dreta i els acusen de suspendre els drets dels presos. L'Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans denuncia que hi ha “milers de persones aïllades il·legalment i milers de famílies afectades de comunicacions”.

Especialment contundent va ser Alerta Solidària, el col·lectiu antirepressiu de l'esquerra independentista. No només es van referir al crim de la treballadora com a “lamentables fets” sinó que van posar l'accent en “els drets fonamentals de la població reclusa”. Una cosa inaudita en una esquerra que en aquest cas prefereix donar curs a les seves obsessions antipunitives abans que defensar els treballadors.

➡️ Política

Més notícies: