Primer pla de Marc Buch amb vestit mirant fixament a càmera
OPINIÓ

Marc Buch, l'alcalde que trenca el relat sobre el càstig a delinqüents reincidents

La màxima autoritat municipal de Calella ja pateix les primeres conseqüències per haver-se desmarcat del bonisme que impera sobre aquesta qüestió

Avui dia, no és fàcil desmarcar-se del discurs imperant sobre certes qüestions. Un dels temes estrella en què la inquisició bonista no et deixa passar ni una és en tot allò relacionat amb la inseguretat. I encara més quan aquesta inseguretat és provocada per immigrants. Tothom que gosi sortir del marc establert és ràpidament assenyalat com a xenòfob, racista, reaccionari o d'extrema dreta.

Això fa que no hi ha espai per al debat sobre una qüestió que, agradi o no, preocupa els ciutadans. Les dades sobre l'augment dels fets delictius ja han deixat clar que el que abans anomenaven "sensació d'inseguretat" ha passat a ser una realitat que pateix la gent del carrer. Però Marc Buch, alcalde de Junts a Calella, ha decidit trencar amb tot això i parlar alt i clar sobre aquest tema.

Tot sorgeix a partir d'un incendi provocat per un grup d'onze joves que acumulen 260 detencions, tal com va explicar Marc Buch. Aquest grup de delinqüents, a més, va rebre la policia amb matxets i bats de beisbol. Tres van ser detinguts després de ser acusats de provocar el foc que va causar sis ferits. No se n'ha publicat la nacionalitat, però per les paraules de l'alcalde, es dedueix que alguns són immigrants.

"Exigeixo l'aplicació de mesures, inclosa l'expulsió", expressava Buch al seu compte a X. L'endemà, en una entrevista a TV3, demanava que s'actuï "amb la màxima contundència", enviant-los "al lloc que els correspon: a la presó" o directament expulsar-los. "Si han vingut a fer de la delinqüència el seu sistema de vida, el que han de fer és marxar de casa nostra", exclamava. Unes paraules que ja han tingut les primeres conseqüències per a la màxima autoritat municipal de Calella.

Marc Buch s'ha trobat completament sol amb les seves demandes. Ningú del seu partit ha sortit a defensar-lo o recolzar-lo. D'acord que Junts, ara mateix, té diversos embolics entre mans, com la guerra interna que viu el partit o vendre la moto a la seva gent que la seva taula de diàleg amb Pedro Sánchez és diferent de la que sempre han criticat d'ERC. Però ningú no ha sortit a trencar una llança a favor d'un alcalde seu, que simplement busca solucions per a la situació insostenible que viu la seva localitat.

Tampoc l'oposició a Calella està per la feina. El paper d'ERC, Comuns o la CUP frega la vergonya aliena. Uns diuen que "no farem de la seguretat un problema polític", els altres que cal "atenció social i a l'educació" i els últims directament han acusat el Buch de promoure "l'alarmisme". Si onze tios que han estat detinguts 260 vegades no és una cosa per la qual alarmar-se, millor que pleguem.

Evidentment, ni el conseller de l'Interior ni el Govern no s'han pronunciat. Encara que, vistos els precedents, gairebé és millor. Encara recordem quan van sortir a desmentir que hi hagués un problema d'inseguretat a Manresa i tres setmanes després estaven presentant un pla de xoc a la ciutat per posar més policies als carrers.

Estarem atents a l'evolució del cas Calella, però de moment tenim un alcalde que ha fet un pas endavant per parlar sense embuts d'aquest problema. I ho ha fet de forma serena i madura, i de manera que difícilment se'l pugui titllar de populista ni res per l'estil. Simplement es veu un batlle preocupat per la seva gent. Tot plegat, malgrat li costi quedar-se sol davant de la resta de la classe política. Una classe política que segueix atrapada en un bonisme impropi davant d'una qüestió que preocupa cada cop més els catalans.