Centenars de ciutadans de Manresa es manifesten contra la inseguretat a la ciutat

POLÍTICA

Al final sí que hi havia un problema d'inseguretat a Manresa

El Govern anuncia una bateria de mesures i més Mossos a la capital del Bages

Manresa ha estat un dels principals focus informatius a Catalunya les darreres setmanes. Una baralla multitudinària entre grups de joves marroquins i dominicans va obrir la caixa dels trons. Després d'aquests fets, el debat polític –i social– va girar al voltant de dues postures. Els que alertaven d'un augment de la delinqüència contra els que relativitzaven la violència, assegurant que no hi havia cap problema d'inseguretat a la capital del Bages.

Més de 2000 manresans es van manifestar per demanar mesures per frenar l'escalada de delinqüència que es vivia a la ciutat. Va ser una protesta impulsada per comerciants del municipi, defensant el caràcter apolític de la manifestació. I partits com Junts, Front Nacional de Catalunya o Vox van secundar la protesta.

Manifestació contra inseguretat i violència a Manresa el 5 d'octubre de 2023

Ràpidament, el Govern, formacions polítiques d'esquerres, mitjans subvencionats i abanderats del bonisme a Catalunya van sortir al pas per minimitzar les legítimes queixes de ciutadans i comerciants. "És una instrumentalització racista d'alguns per la seguretat", "la seguretat d'uns pot ser la inseguretat d'uns altres" o "fan el joc a l'extrema dreta" van ser alguns dels lemes que aquest sector va estendre per treure ferro a l'assumpte.

Joan Ignasi Elena va parlar de “fenomen global” i va assenyalar que alguns volen aprofitar aquests actes violents per “generar odi”. També l'alcalde d'ERC, Marc Aloy, va dir al Món que “Manresa no té més problemes que qualsevol altra ciutat de Catalunya, fins i tot menys”. “Sempre hi ha hagut baralles”, afegien alguns veïns de la ciutat que no volien crear alarmisme. En resum, es venia el relat que el problema no era d'inseguretat sinó de “percepció d'inseguretat”.

Els fets tomben el relat bonista

Però més enllà del relat, la realitat és la que és. I les dades i els fets parlen per si sols. Certament, la taxa de criminalitat a Manresa (63,7 casos per cada 1000 habitants) és inferior a la de la resta de Catalunya (76,3). Però l'augment de la delinqüència a la ciutat és un fet que ni l'administració pot tapar.

Foto de quatre agents del dispositiu policial dels Mossos a Sant Feliu de Llobregat d'esquena

Segons les darreres dades, els delictes han augmentat a Manresa gairebé un 14% respecte a l'any passat. I és que, tot i que baixen els robatoris amb força a domicilis o el tràfic de drogues, les agressions sexuals amb penetració han pujat un 50% i les lesions i les baralles tumultuàries han augmentat un alarmant 90%.

Interior presenta un pla de xoc a Manresa

Tot i intentar relativitzar la realitat que viu Manresa, el Govern no ha tingut més remei que posar fil a l'agulla per solucionar el problema creixent que hi ha a la ciutat. Per aquest motiu, Joan Ignasi Elena es va desplaçar fins a la capital del Bages per anunciar una “bateria de mesures contra la inseguretat”.

El titular del Departament d'Interior va prometre "més agents" de Mossos d'Esquadra, "més patrullatge i més coordinació" per reduir l'augment delictiu que pateix Manresa. I és que, al final, malgrat el relat que alguns volen vendre, la realitat demostra que sí, que hi ha inseguretat a Manresa.