Primer pla de Marc Buch amb un lleuger somriure. De fons, una imatge amb colors blaus i roses
POLÍTICA

L'oposició a Calella tira de bonisme i deixa l'alcalde sol contra la delinqüència

Neguen el problema i proposen més atenció a l'educació i la pobresa


Una dotzena d'estrangers tenen atemorida la ciutat costanera de Calella, a la comarca del Maresme (Barcelona), de 20.000 habitants. Aquest cap de setmana van calar foc en un pis del centre, i es van enfrontar amb pals i matxets contra la policia. Es tracta de lladres i traficants que acumulen més de 260 detencions.

L'alcalde Marc Buch (Junts) ha esclatat contra la “inseguretat” que generen i ha demanat el suport de la Generalitat i els Mossos d'Esquadra. Ha parlat de “situació complexa” i ha exigit “l'expulsió immediata” dels delinqüents. Davant la seva reclamació, l'oposició s'ha posat de perfil i ha preferit tirar de bonisme.

Albert Comas, de la CUP, ha parlat d'“alarmisme” per transmetre la idea que a Calella hi ha un problema de seguretat. Per Sebastián Tejada, d'En Comú Podem, un operatiu especial per treure aquestes persones de circulació “no solucionaria el problema d'arrel”. I Xavier Ponsdomènech, d'ERC, ha dit que “no farem política amb la seguretat”.

Junts per Catalunya va guanyar les eleccions municipals a Calella el 28 de maig passat, i els seus sis regidors governen el municipi al costat del PSC. ERC va ser la segona llista més votada, amb tres regidors. Per darrere vénen el moviment Estimem Calella, amb 2 butaques, i Podem, PP i la CUP, amb una.

Calella, presa per uns vàndals

El govern local de Calella ha demanat ajuda perquè està desbordat davant el greu problema de seguretat. Un problema que vénen arrossegant de fa mesos. El novembre de l'any passat, l'ajuntament va demanar ajuda al Govern ia la Fiscalia perquè els vàndals són menors extutelats per la Generalitat.

Els aldarulls d'aquest cap de setmana passat han estat la gota que ha fet vessar el got. El periodista especialitzat Carlos Quílez va parlar a TV3 de “delinqüents ultramegareincidents” que “entren i surten” amb “petits delictes” basats a “atemoritzar la gent”. Els delinqüents estan localitzats, la policia sap qui són, i per això l'alcalde ha demanat més contundència.

La comarca del Maresme és una de les més tensionades a Catalunya per augmentar la migració. A més, després de l'última crisi migratòria a les Canàries, a l'octubre, el Govern va enviar hotels de la costa a part del contingent d'irregulars derivat de les illes a Catalunya. A Calella hi van arribar 300 immigrants il·legals de cop.

L'oposició mira cap a una altra banda

En lloc de donar suport al govern local en la lluita contra aquests delinqüents, l'oposició ha decidit mirar cap a una altra banda. ERC, el segon partit més votat, ha dit que “el que no farem és fer un problema polític de la seguretat com hem intentat fer aquí. No jugarem a fer política amb una cosa tan seriosa”.

Enric Gómez, d'Estimem Calella, ha reconegut que “necessitem molts més efectius de Mossos d'Esquadra”. Però, en canvi, el regidor d'En Comú Podem ha proposat com a solució “atenció social, atenció a l'educació ia la pobresa”. El representant de la CUP diu que “hi ha casos concrets” però que “en xifres reals” no hi ha més delinqüència que en anys anteriors.

Unes receptes que no convencen els veïns, com es pot llegir a les xarxes socials. “L'alcalde ha trobat el problema, els partits que no el vegin se'n penediran”, diu un comentari. Altres critiquen l'"esquerra pontificadora" i els polítics "que viuen de la pagueta" i "d'esquena als problemes de la gent".

➡️ Política

Més notícies: